БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


БТК вече е съсобственик на своята компания майка

2 10239 12.10.2017
БТК вече е съсобственик на своята компания майка

Българската телекомуникационна компания (БТК) вече официално е съсобственик на българската си компания майка.


Това става след като Софийски градски съд отмени отказ на Агенция по вписванията да впише промени по партидата на „Вива телеком България“. С промените се отразява смяна в собствнеостта на „Вива телеком България“. „Студия Трансмедия“ писа още през февруари за сделката за 30 млн. евро. при която люксембургската InterV Investment S.a r.l продаде част от собствеността си във „Вива телеком България“ на оперативната компания БТК.

Потвърждение за реализацията на сделката даде отчетът на БТК за първите три месеца на 2017 г. Според него за периода януари-март 2017 г. показателят Net Cash Used in Investing Activities на БТК се увеличава с над 55 млн. лв. до 97.5 млн. лв. Според отчета на телекома това се дължи „главно да придобиването на акции във „Вива Телеком България ЕООД“.

Сделката, която няма никаква икономическа логика е начин, по който от БТК да бъде изпомпан финансов ресурс, който ще замине нагоре по сложната схема на собственост в БТК и в крайна сметка ще се използва за изплащане на кредитите по придобиването на телекома от групата около Спас Русев, Милен Велчев и руската банка ВТБ.

Сделката е забележителна и е на ръба за закона, защото заобикаля забраните за придобиване на компании със средства от самите тях. Актуалните номинални собственици на БТК Спас Русев и Милен Велчев имат проблеми с погасяването на крeдитите, с които воденият от тях консорциум придоби контрол над първото по веригата на собственост дружества в Люксембург InterV Investment.

Със сделка от август 2016 г. компанията Viva Telecom получи едноличен контрол над InterV Investment срещу 330 млн. евро. От тях 240 млн. евро са кредит от руската банка под санкции ВТБ, която е и акционер в InterV Investment чрез инвестиционното си поделение VTB Capital.

Обслужването на кредита към ВТБ обаче е трудно, а според източник на „Студия Трансмедия“ пари с източник БТК вече са изплзвани за плащане на лихви през ноември 2016 г.

Използването на средства от придобивана компания за нейното придобиване обаче е забранено от разпоредби на Търговския закон.

До този момент Спас Русев и Милен Велчев направиха два опита за изтегляне на ресурс от БТК към InterV Investment. През септември 2016 г. беше направен опит за отпускане на заем от 35 млн. евро. През януари 2017 г. пък беше активиран проект за разпределяне на дивидент за сумата от 43 млн. лв.

И в двата случая обаче операцията беше блокирана от старото ръководството на „Вива Телеком България“. След като новите номинални собственици успяха да впишат промени в ръководството на „Вива телеком България“ сега дойде ред и за реализацията на сделката по изпомпването на финансов ресурс от БТК.

Вписването на сделката  беше спряно от длъжностните лица в Търговския регистър защото за осъществяването на трансакцията трябваше одобрението и на синдиците на КТБ. Банката е заложен кредитор наред с VTB Capital. Ръководството на „Вива телеком България“ обжалва този отказ и според съда това, че над дяловете имало залог не представлявало проблем да бъдат прехвърляни.

Така съдът спести на синдиците на КТБ конфузната ситуация да се наложи да одобряват промяната в собствеността. БТК пък получи формално документално обезпечение на сделката, която според информация на „Студия Трансмедия“ така или иначе вече е била изпълнена във финансовата си част – парите са заминали към InterV Investment.

Мирослав ИВАНОВ

transmedia.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама