НОВИНИ


Сотир Цацаров: Президентът ще подпише указа за Гешев, когато подпише

10 5047 27.10.2019
Сотир Цацаров: Президентът ще подпише указа за Гешев, когато подпише
Сотир Цацаров

Президентът ще подпише указа за назначаване на новия главен прокурор, когато го подпише. Не очаквам забавяне.


Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на въпрос, кога очаква президентът Радев да подпише новото назначение след като за това няма срок.

 

Цацаров уточни, че очаква президентът да осъществи конституционните си правомощия, които са, както да подпише указа, така и да не го направи. Но при всички случаи не очаква това да се случи със забавяне, защото според него Радев няма такъв маниер на работа. Главния прокурор каза още, че президентът винаги е казвал мнението си и ако сега има какво да каже ще го направи.

 

Относно процедурата при отказ на президента Цацаров посочи, че при такова развитие ще следва ново гласуване във Висшия съдебен съвет. Ако при него кандидатът не събере нуждите му минимум 17 гласа, цялата процедура следва да започне отначало с ново предложение за кандидат за поста.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров упражни правото си на глас в родния му град - Пловдив. Той съобщи част от данни за начина по които протича изборния ден - до 18 часа вчера има 57 нарушения на досъдебни производство. 9 са по бързия ред, останалите не. Общият брой обвиняеми лица са 10. Има 9 снети имунитети, още 5 предложения чакат да бъда снети.

 

Цацаров направи и сравнение с предишни избори, като на местните избори през 2015 г. образуваните досъдебни производства са 101, а на изборите за Европейски парламент – едва 29.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама