НОВИНИ


Адв. Екимджиев за казуса ”Кирил Петков”: Има политически картел за недопускане на кадърни хора от чужбина в политиката ни

25 12309 20.10.2021
Адв. Екимджиев за казуса ”Кирил Петков”: Има политически картел за недопускане на кадърни хора от чужбина в политиката ни
Михаил Екимджиев

Имахме преди една подозрителност към всично чуждо. И тези сенки от миналото бащите на Конституцията вградиха в нея. За президент и вицепрезидент се изисква да са живели последните пет гоини в България. Какъв е смисълът? Припомняйки това, то зад едни високопарни слова за патриотизъм и българщина има нещо друго. Това е един политически картел. Има хора като професор Близнашки, които много се гордеят.


Но това е политически картел, за да не се допусне кадърни хора от чужбина, които имат и друго гражданство, в политиката ни. И този текст е приет единодушно.
Това са мини заложени в Конституцията. Това заяви известният адвокат Михаил Екимджиев в "Честно казано с Люба Кулезич" по Евроком..


Да влезем в обувките на тези, които смятат, че двойното гражданство е проблем за националния суверенитет. И че Петков е в конфликт на лоялност. Но не е ли проблем на националния суверенитет ако сме изцяло зависими от Канада, кога тя ще реши да освободи Кирил Петков. Той самият още през май е подал заявление за освобождаване. Но само канадската държава може да реши кога ще го го освободи. А представете  си, че не беше Канада, а беше Афганистан. Тоест ние изцяло сме зависими от волята на чужда държава, коментира Екимджиев.


Правото ненавижда абсолютните права и абсолютните закони. Единственото абсолютно право е правото да не бъдеш малтретиран. А изведнъж решиха човек да няма двойно гражданство. Казвайки, че забраната е абсолютно и се поставиха над живота. Трябва да има гъвкава уредба, която да се занимава с тези реалности, допълни той.


В Конституцията има още една глупава норма, като тази,че правото на личен живот не може да бъде ограничаван. Тогава КС трябваше да отмени налагането на всякакви ограничителни мерки и това щеше да е противоконституционно и не можеше да се противопоставим на епидемията. Но елегантно си затвориха очите в името на здравия разум, припомни Екимджиев.

 

Двойното гражданство не е абсолютно, търпи известни корекции и от гледна точка на добросъвестността на Кирил Петков, посочи той.

 

Аз съм смутен от отказа на КС да даде възможност на Кирил Петков да изложи своята позиция. Иска мнението на шестима юристи, но не и на самия Петков. И се казва, че той е нарушител, не спазва закона, но не може да представи становище да се защити. Кирил Петков би могъл да заведе дело в Страсбург не за гражданството си, а за отказа да се защити, смята адвокат Екимджиев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама