НОВИНИ


Петков: Ще видите един министър-председател, който тръгва пеша от НС и отива при протестиращите

8 3640 23.02.2022
Петков: Ще видите един министър-председател, който тръгва пеша от НС и отива при протестиращите
Кирил Петков БГНЕС

„Ще видите един министър-председател, който тръгва пеша от Народното събрание и отива при протестиращите“ - с тези думи премиерът Кирил Петков обяви в кулоарите на парламента, че отива да разговаря с протестиращите срещу зеления сертификат.


Премиерът коментира и готвените протести на различни съсловия, недоволни от Бюджет 2022:

 

„В момента бюджетът е най-доброто, което можем да направим при съществуващата ситуация. Защо правим актуализация на бюджета? Защото след няколко месеца всички реформи, които сме заложили в коалиционното споразумение трябва да започнат да се случват. Вкарваме актуализацията - каква е идеята? След реформата ние няма да намаляваме бюджетите. Просто с увеличението на ефективност ще отиват при хората, които работят повече“.

 

Петков поясни, че бюджетът е обсъден и със синдикатите при срещата им във вторник:

 

„Това говорихме и с „Огнеборец“ - искаме да дадем повече пари на хората на първа линия. Бюджетът няма да бъде намален. Ще вдигнем ефективността. Това, което сме предложили, е в координация с коалиционното споразумение. Сега правим този бюджет, който мисля, че е много добър. Увеличаваме заплатите на учителите и няма да има хора под линията на бедност. Това ще кажа и на протестиращите“.

 

Премиерът коментира и ситуацията по оста Русия - Украйна:

 

„България оттук нататък е много ясен партньор в ЕС и НАТО. Силата на тези съюзи е да се говори с един глас. Ние вярваме в целостта на Украйна, вярваме, че всяка държава – в случая - Русия, ако влезе с танкове в чужда държава, това е нарушаване на международното право. Солидарни сме с тези санкции и едновременно с това приготвяме нашата система, за да имаме варианти да не оставаме без енергийни източници. Гледаме българския интерес, но имаме едно общо мнение по въпроса“, заяви Петков.

 

Ако газовите доставки от Русия спрат, България ще спре износа на електроенергия, за да може да задоволи собствените си нужди.

 

„Ако влезем сценарий, в който газа бъде спрян към България на 100%, това ще бъде нашата мярка, за да може домакинствата да имат енергия. Добрата новина обаче е, че тази тръба захранва и Сърбия, и Унгария, а това са все пак стратегически партньори на Русия, така че шанса да стигнем до там е малък“, каза премиерът.


Той изрази надежда, че газовата връзка с Гърция ще е готова до лятото и тогава ще можем да внасяме и втечнен газ. По този въпрос тече ежеседмична комуникация между Петков и гръцкия му колега Мицотакис.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама