НОВИНИ


Кирил Петков: Меморандумът на ПП-ДБ не е ултимативен, регулаторите - без ярки политически кадри

8 2413 21.02.2024
Кирил Петков: Меморандумът на ПП-ДБ не е ултимативен, регулаторите - без ярки политически кадри

Предложеният от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" меморандум за договор с ГЕРБ не е ултимативен, а е отворена позиция, заяви пред Нова телевизия съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Той коментира още, че се надява при попълването на регулаторите с изтекъл мандат да се върви към лица, които не са политически обвързани. 


Петков допълни, че ПП-ДБ все още нямат отговор от ГЕРБ по предложения от тях меморандум.

 

"Предполагам, че ще го прочетат внимателно, ще го анализират и ще вземат решение”, коментира Петков.

 

"Направихме законите първите 9 месеца, вторите 9 месеца трябва да попълним хората, които да им дадат смисъл. Искаме да сме сигурни, че никой няма да звъни на тези хора, които назначаваме, че те имат интегритет. Това е мечтата ми. Искам този път да имаме максимално прозрачно изслушване, да минем през процедурите, да отворим възможност обществените организации да предлагат кадри", коментира Кирил Петков. 


Той заяви, че все още ПП-ДБ не са готови с конкретни имена. 


"Искаме да няма политически назначения в тези регулатори. Да няма ярко оцветени политически лица в тези регулатори. Ние не искаме нито една позиция в регулаторите, искаме да сме сигурни обаче, че поне 50% от позициите са независими", коментира Петков.


 

"Ние казваме следното – 3/4 от властта не е в парламента и правителството. Цената на тока зависи повече от КЕВР, цената на мобилните ви телефони – от КЗК. Какво ви се случва в банката и какви лихви имате, и какви кредити взимате, зависи от КФН. Какво се случва в телевизиите зависи от СЕМ и КРС. Ние казваме така на ГЕРБ - за да продължим заедно, за да има смисъл, трябва да променяме тези регулатори, от които хората чакат да се случи нещо по-добре. Искаме всички назначения да минат през трудна и прозрачна процедура и никой да няма контрол над тях. Важно е никой политик да не може да вдигне телефона на регулатор и да предопредели решението”, каза Петков.

 

Според него 50 на 50 назначения в регулаторите ще гарантира взаимен контрол с ГЕРБ.

 

"Затова сложихме и третата точка в договора – да имаме вето на назначенията”, каза Петков.Той коментира и създаването на временната комисия в Народното събрание, която да се занимае със скандалите около Мартин Божанов - Нотариуса. Комисията бе оглавена от Никола Минчев, но това повдигна въпроса има ли изолация на Бойко Рашков? Петков не отговори какви са причините Рашков да не бъде част от комисията. 


"Много уважавам Бойко Рашков и лично му се обадих. Надявам се, че между него и Никола Минчев - той ще може да даде допълнителна информация. Може да бъде изслушан в тази комисия, ако има знания и информация - да я предаде. Щастлив съм, че комисията се оглави от Никола Минчев, наш представител. Той има сериозна репутация и ще я защити", заяви Петков.


"Омръзна ми да слушам за Пепи Еврото, за Мартин - Нотариуса, да чувам, че има руски шпиони, а службите не работят. Може би искам прекалено голяма промяна за това общество, но си струва да съм в управлението, ако има шанс тя да продължи", допълни съпредседателят на ПП-ДБ и призова прокурорът, който има правомощия да разследва главния прокурор, може да направи всичко възможно да си свърши работата и ако има престъпление на ниво главен прокурор, той да бъде разследван. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама