ХРАНА И ВИНО


Италианско газирано вино отлежава в морето

1 7187 02.02.2009
Италианско газирано вино отлежава в морето

Производител на италианско газирано вино от типа spumante измисли нов метод за стареенето му. За да обедини в едно страстта си по морето и тази по виното, Пиеро Лугано от област Пиемонт реши да поставя бутилките на морското дъно, а не в избата.


За целта Лугано затваря виното си в специални неоксидиращи се бутилки, след което ги поставя в стоманени клетки. В такъв вид виното след това бива спускано на дълбочина от 50-70 метра в морето на Лигурия, до курорта Портофино.

Първоначално Лугано е имал намерение да оставя бутилките си с вино да „остареят“ в местни пещери и специални галерии, но поради оскъдицата им в зоната той прибегнал до новия метод.

„Помислих си за древните римски галеони и за многобройните амфори с вино, които са били открити. Характеристиките на виното не са били променени от факта, че то се е намирало на морското дъно. Морето е идеално за създаването на мехурчетата във виното“, смята Лугано.

cherveno.jpg  снимки Вяра Йовева

Според него, в морето на дълбочина от 50-70 метра липсва каквато и да е било светлина. Идеалната температура за процеса на стареене е 15 градуса. Първите бутилки вино по новия метод на Лугано се очакват през 2010 година.

Имайки предвид, че виното е уникално и че ще бъдат произведени само 5000 литра от него, цената му ще бъде доста висока. Заявки за виното има вече от цял свят.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама