НОВИНИ


СЗО: Хамбургер, бекон, шунка, наденица причиняват рак

11 5451 23.10.2015
СЗО: Хамбургер, бекон, шунка, наденица причиняват рак

Световната здравна организация включва обработеното месо сред главните причинители на рак наред с цигарите, азбеста, арсена и алкохола.


Хамбургерът, беконът, шунката, наденицата и другите видове обработено месо ви изправят пред висок риск да се разболеете от рак, предупреждава организацията.

И прясното червено месо ще влезе в черния списък, защото също повишава опасността от рак, макар и една идея по-слабо, казват изследователите.

В СЗО са открили убедителни доказателства, че консумацията на преработено месо дори в малки количества повишава риска от смъртоносната болест. Особено силна е връзката с рака на дебелото черво, който убива милиони всяка година. Виновници са оцветителите, които придават на преработеното месо червен цвят, а също консервирането и осоляването на колбасите, които увреждат лигавицата на дебелото черво.

 

Предупреждението на СЗО, което се очаква официално в понеделник, ще хвърли в шок месопроизводителите и сектора за бързо хранене, смята в. “Дейли мейл”. Търговците на подобни стоки ще трябва да предупреждават за опасността с надписи върху опаковките.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама