НАРОДЕН ГЛАС


Каква България показва Първанов от руските ширини?

37 5949 03.02.2009
Каква България показва Първанов от руските ширини?

След примера на примиера Станишев, който завеща на електората „Защото сме социалисти” и президентът Георги Първанов ще дебютира на книжния пазар с „България в глобалния свят”.




Премиерата на президентския труд ще бъде в сряда, но не в софийска книжарница, а в Москва. И не на български, а на руски език. Размислите на държавния ни глава ще представи лично титулованият от незнайно коя фондация академик Евгений Примаков. Така залпово ще бъде даден стартът на годината на България в Русия.
Всичко  звучи много вълнуващо, но да размишляваш глобално в състояние на тотална криза, си е истински лукс. То има вкус на пируване по време на чума.  Лошото усещане  ни обсебва, защото разчитаме в помпозната визита поредица от притеснителни знаци.
Тя става факт само дни след газовата окупация на страната ни от Русия и милионните инкасирани загуби за икономиката на България. На пук на стопанската логика, индустриалците ни, които до вчера хленчеха за спряното синьо гориво и искаха компенсации, днес вече са се наредили стройно  редом до министри-социалисти в делетацията на президента. Той пък странно защо е решил да промоцира първо книгата си на езика и в столицата на Путин. Вероятно съветнците са му внушили, че от тези имперски ширини ще бъде по-силно чут и разбран в Европа и България.
Истината обаче е, че днешните отношения между  братушките и страната на розите, не са се променили от времето на Живков и Брежнев, и много приличат на любовта между братя Галеви и дупничани. Схемата е проста – „феодал – васали – крепостни”. Затова на руснаците изобщо не им пука и няма да бъдат заинтригувани от това, как изглежда България в глобалния свят. Друг е въпросът дали президентът Първанов ще покаже верния образ на страната ни и дали той съвпада със собствените ни представи и тези на Европейския съюз.
Домашното ни огледало през погледа на националните медии е доста мрачно – 140 милиона  евро по програма САПАРД остават замразени за България, границата ни с Гърция от дни е блокирана от чакащи тирове, стотици остават всеки ден безработни, заради икономическата криза, крадци застреляха търговец в Златица, пред погледа на 11-годишно дете, осем антимафиоти са разследвани за умишлено умъртвяване на бандита Куцара, криминалната престъпност е като лавина, храните ни са пълни със сурогати, престъпността и мафията са блокирали МВР и съдебната система, от март в София тръгва нова криза с боклука, и така нататък и така нататък.
В Европа пък са пропищяли от родни джебчии и сутеньори, показват ни като тоалетна, не искат да ни дават пари за развитие на стопанството защото ги крадем, а някои от престъпниците са в компанията на управляващите.
Сигурно президентът Георги Първанов не е видял така България в глобалните си размишления. Истината обаче ще лъсне при другата премиера на книгата му, но на роден език и европейска земя.

Владо Христов 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама