НОВИНИ


1058 убити при катастрофи през 2008 година

5 4897 04.02.2009
1058 убити при катастрофи през 2008 година

12 деца повече са загинали при тежки пътни инциденти през изминалата 2008 г. Това отчетоха експерти от “Пътна полиция” на провелото се днес заседание на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението по пътищата.


Според статистика на КАТ, 65 процента от катастрофите са предизвикани от превишена и несъобразена скорост, неправилно изпреварване и навлизане в лентата за насрещно движение. Неправоспособните водачи са били най-голяма напаст през изминалата година. 106 са жертвите, кормували без книжки, а 186 са младите шофьори, на вазраст между 18 до 24 години, загинали заради слаба квалификация.

Над 50 процента от участниците в ПТП са били без предпазни колани по време на инцидентите. От КАТ отчитат, че през 2008 г. са регистрирани 8 042 тежки транспортни произшествия като при тях са загинали 1 058, а 9951 са ранените граждани. През старата година с 50 процента е нарастнал и броят на убитите пътници и водачи на мотоциклети.

Темата за младите водачи ще бъде дискутирана през следващата седмица в парламента, съобщи вътрешният министър Михаил Миков, който днес участва в работата на Държавно-обществената комисия. Участниците в нея решиха да бъде потърсено съдействие от Министерството на образованието за провеждане поне на един час седмично по пътна безопасност в училищата. В обучението на децата ще се включат пътни полицаи, БЧК, застрахователи, психолози. Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама