НОВИНИ


Отново вълна от протести завладя границите

11 4801 04.02.2009
Отново вълна от протести завладя границите


След като южната ни граница продължава да бъде блокирана от протестите на гръцките фермери, подобни действия предприеха и българските млекопроизводители на северната ни граница.


300 млекопроизводители и земеделци от цяла Североизточна България блокираха движението на Дунав мост. Те затвориха за движение само едното платно, като спряха влизащите в страната ТИР-ове. Самите млекопроизводители нарекоха протеста „мек” и оставиха отворено едното платно, през което се пропускат леките автомобили в двете посоки.

Протестът се провежда на трите гранични пункта при Видин, Оряхово и Русе. Началният час бе 12.00 часа и се очаква да продължат до 18.00 ч. Протестните действия са срещу вноса на млечни и месни суровини от ЕС и трети страни, както и за защитна цена на млякото и местото у нас.

При Дунав мост има млекопроизводители от областите Русе, Разград, Търговище, Силистра и други региони и към тях може би ще се присъединят и зърнопроизводители.

По думите на председателя на Националната асоциация на млекопроизводителите Адриан Цаконски проблемите в бранша едва сега излизат на вниманието на обществото. Според него основното искане на производителите е да спре вноса на суровини, които се влагат в продуктите.  

В момента хората не знаят какви продукти консумират. Много по-добре българите да купят половин килограм месо на по-висока цена, което обаче е качествено и не представлява опасност, отколкото килограм продукт за същата цена, но с неясно съдържание, каза още Цаконски.

Още вчера работещите в комплекса Ферибот Оряхово заявиха, че не подкрепят протеста на млекопроизводителите, който се изразява в блокиране на пункта. Изключително сме разтревожени от информацията, че се подготвя блокиране на подходите към северната граница на България, за да се изрази протеста на млекопроизводителите и земеделските стопани. Това се посочва в декларация от името на Сдружението на организациите от автомобилния транспорт /СОАТ/ и Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт /БАСАТ/.

Уважаваме тяхното право на протест, но това ще бъде поредният сериозен удар върху икономиката на транспортния бранш, се посочва в декларацията. Превозвачите припомнят, че продължават да се трупат огромни загуби, предизвикани от затварянето на граничните пунктове с Гърция. В момента тези загуби се изчисляват на милиони евро и се наслагват към загубите от влиянието на световната финансово-икономическа криза. Нека не забравяме, че транспортният бранш издържа стотици хиляди семейства. И ние сме използвали също своето право на протест, но никога не е било за сметка на интересите на другите сектори, казват превозвачите.

Новосъздадената Асоциация на животновъдите в България с председател Бойко Синапов също излезе на протест на новата магистрала в Стара Загора. Протестиращите в Южна България настояват за незабавно въвеждане на идентификационната система при животните и за по-добро финансиране на отрасъла.

„Далеч съм от мисълта да ни падат чували с пари от въздуха. Искаме да има точни и ясни правила за съществуването на отрасъла - от днес за утре какво се случва с нас, както всички колеги от цяла Европа. Да не забравят, че ние все пак сме в Европа. При нас всичко е хаотично. В цялото министерство е пълен хаос", каза още Бойко Синапов.

Тютюнопроизводители от Гоцеделчевско също щяха да излизат на протест на граничния пункт "Илинден-Ексохи", който трябваше да бъде блокиран.

По-късно Иван Сабахлъков, член на организационния комитет съобщи, че протестът е бил забранен от "високо ниво". Той каза, че в резултат на тази забрана е променено и издаденото им разрешение от кмета на община Хаджидимово Людмил Терзиев и така на практика на тютюнопроизводителите се забранява да спират движението на международния път, водещ към граничния пункт. Причината, която е била изтъкната на тютюнопроизводителите е, че е забранено посещението на лица в зоната, непосредствено пред граничния пункт.

“Предполагам, че става дума за 2-километрова зона пред самия пункт, защото поне такова беше ограничението преди години”, уточни Сабахлъков. Той посочи също, че заедно с колегите му, подготвящи протеста са безкрайно разочаровани от реакцията на българската държава. “При това положение ние ще се съберем отново на площада в Хаджидимово в 10.30 часа. Там ще си направим митинг и ще видим какво ще правим занапред”, допълни Сабахлъков.

Хора от инициативния комитет заявиха, че недоумяват как гръцките власти допуснаха фермерите им да блокират в продължение на седмици всички гранични пунктове с България, а българската държава, която трябва да защитава техните интереси им забранява да протестират за три часа.

Междувременно опашката от чакащи ТИР-ове пред граничен пункт "Кулата- Промахон" продължава да е километрична, като към обяд беше около пет километра и половина. Има около 250 тежкотоварни автомобила. Вече 16-ти ден продължава блокадата на българо-гръцката граница, заради стачката на фермерите от южната ни съседка. Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама