НОВИНИ


Безлов: Протестиращите полицаи застрашават сигурността на правителството

4 4181 03.11.2015
Безлов: Протестиращите полицаи застрашават сигурността на правителството
Тихомир Безлов

Създава се един непремислен системен проблем с непредвидими последици, така експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов коментира пред БНР напрежението в МВР, породено от намерението в Бюджет 2016 да бъдат орязани пари, гарантиращи социални привилегии на служителите в системата. Според Безлов, с тази стъпка се постига ефекта „Меркел“ – прави се нещо наглед нормално, което в следващия момент генерира вълна от проблеми.


Един от проблемите е, че финансовият министър не съобразява системните последици във вътрешното министерство... В МВР имаше напрежение, покрай цялата политическа нестабилност и очакване за съкращаване на доходи и тази стъпка се превърна в катализатор на много рискова вълна на неподчинение…Това е много сериозен проблем за стабилността на правителството... Какво ще направите? Срещу полицаите армия ли ще пратите?, коментира Безлов.


Той подчерта, че системата на МВР е много скъпа заради сегашната схема на социално осигуряване и се съгласи с позицията на финансовия министър Владислав Горанов, че трябва да се плащат пари за онова, което остава вътре в системата, а не 20 заплати на хора, които излизат от системата…Според анализатора, това създава огромен финансов натиск както върху системата на МВР, така и върху бюджета.

Това бе направено почти като преврат, тайно, промяна в последния момент, допълни Безлов и изтъкна, че дори да се отменят много от планираните радикални стъпки, това няма да спре вълната от хора, които ще побързат да напуснат от страх да не загубят привилегиите си.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама