ПОЛИТИКА


Горанов: Има пари за напускащите полицаи, но по-добре да останат

18 5169 07.11.2015
Горанов: Има пари за напускащите полицаи, но по-добре да останат
Владислав Горанов

„В сряда заявихме едно ревизирано виждане по отношение на промените на законите за МВР, отбраната, въоръжените сили и другите закони, които уреждат статута на служителите. На практика не се налага оттегляне на проектобюджета, заяви министърът на финансите Владислав Горанов.


Защото между първо и второ гласуване в НС ще се отрази това, което сме поели като ангажимент, а именно – запазване за сегашните служители на 20-те заплати при пенсиониране, ненамаляване на възнагражденията, запазване на порциона и ограничаване на годишния отпуск”,добави той пред "Дарик радио".
 
По отношение на ежегодното автоматично нарастване на основните заплати на всички заети в сектора на отбраната и сигурността министър Горанов коментира, че това не е най-доброто решение, защото то не отчита по никакъв начин действителния принос на съответния служител, не съдържа елемент на атестация или други показатели, които могат да се използват за по-добро управление на тези системи.

„Принципът поначало е, че увеличаването на службата не означава подобряване на качествата, а ако с годините квалификацията се повишава, то това трябва да се отрази и при заплащането, а не по този автоматичен начин, без да се отчита това”, посочи той.

Министърът припомни, че подобна промяна беше реализирана още през 2012 г. за държавните служители и изрази личната си подкрепа при дебата в полза на отпадането на клас прослужено време и в Кодекса на труда.

Владислав Горанов анонсира, че на работно ниво с вицепремиера Калфин се обсъжда пакет от мерки, който ще бъде представен на социалните партньори като тема за дискусия и подобна промяна би могла да бъде включена в него.

 „На принципна основа процентът за прослужено време е анахронизъм в трудовите правоотношения, който не отчита реалностите за качеството на труда”, категоричен е той.

 Министър Горанов коментира и предложените законодателни промени, свързани с изплащането на заплати при напускане на системата: „Възможен отговор на въпроса трябва ли да се получават заплати при пенсиониране е „да”, но трябва да сме с ясното съзнание, че подобен тип плащане нямат връзка със службата, т.е. получените от полицаите 20 заплати при тяхното пенсиониране нямат връзка с полицейската работа – те ги получават не затова, че са заети в системата, а затова, че я напускат”.

 Той увери, че бюджетът до края на тази година е в състояние да посрещне плащанията на тези служители в силовите сектори, които са взели решение да напуснат, но препоръча да не го правят, защото няма причина.

 В отговор на въпрос за становището на министъра на финансите за „данък вредни храни" Горанов заяви, че той не е калкулиран в бюджета за следващата година и не е изминал своя път на съгласуване.

 „Нямам окончателно оформено мнение, тъй като не съм видял окончателно предложение за обхвата и размера на данъка, за да можем да преценим по какъв начин той би повлиял на потреблението и на пазара. Целите на данъка са безспорни, доколкото са свързани със здравето на нацията и ако той донесе нулев приход, значи е изпълнил целта си, т.е. аз в него не виждам нищо фискално”, изрази мнението си Владислав Горанов.

 Министърът на финансите е на мнение, че дебат за изменение на цената на винетните стикери трябва да има и ще има. Той увери, че бюджетът има необходимата гъвкавост за това как ще се отрази крайното решение за стойността им на финансовия план за следващата година.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама