НОВИНИ


Иван Чобанов: С протестите може да се правят по-смислени неща в МВР

1 6532 09.11.2015
Иван Чобанов: С протестите може да се правят по-смислени неща в МВР
Иван Чобанов

За първи път полицаите излизат, за да защитят не просто своите социални права, но и своите професионални права. Ще бъде грешка на управляващите да считат, че става дума за десет заплати, за процент прослужено време и пр. Тази позиция изрази Иван Чобанов, бивш шеф на Националната служба сигурност по БНР, като коментира създалото се напрежение в сектор "Сигурност".


 Безспорно това е конкретният повод, но ми се струва, че това е капката, която „преля чашата“. В продължение на 25 години в МВР т.нар. реформа я няма. Имаше много промени, някои от които взаимоизключващи се, но по същество реформа няма, допълни той.

 

 Според него би било грешка да сведем случващото се само до синдикална дейност и до чисто формалната страна дали е имало преговори по замисляните промени. Чобанов допълни, че протестите са поставили  едно начало да се направи нещо по-смислено в МВР. Чобанов подчерта, че липсва идея за посоката на реформата в МВР и то е огромен длъжник на българското общество. В селата не само че няма полиция и хората, няма на кого да се оплакват, те вече нямат и желание да се оплакват, допълни той.

 

Що се отнася до т.нар. „чантаджии“ и прекалената бюрократизация на МВР Иван Чобанов посочи: Не е въпросът за ограничаване на социални права на администрацията, а на освобождаване на МВР от несвойствени административни функции. Редица дейности трябва да бъдат изведени от МВР. Разговорите, които трябва да се водят, надхвърлят синдикалната дейност.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама