НОВИНИ


Т. Николов за Фрог: Руската църква може да стои зад скандала с Вартоломей

18 5730 10.11.2015
Т. Николов за Фрог: Руската църква може да стои зад скандала с Вартоломей
Тони Николов

Скандалът около визитата на Вселенския патриарх Вартоломей беше най-безумното нещо. Удивен съм от това. Този скандал се създаде от различни групи хора, извън БПЦ и се разпространи през медиите. Това обясни пред Фрог Тони Николов, редактор на списание „Християнство и култура”.


Ето какво още сподели той: Самата покана към Вартоломей беше различна- тя дойде през БАН. После към нея се присъедини БПЦ. След това изведнъж се появиха едни снимки, от които се видя, че се вдига паметник на Вартоломей и то в присъствието на български бизнесмени. Но това са различни аспекти.

Какво се очаква от една такава визита?! Опитваме се да реконструираме. Първо-връчва му се висше държавно отличие, приемаме формално главата на православната църква. Знаете, че той е пръв сред равни. Когато каниш един човек, и искаш да го приемеш с уважение, трябва да чуеш какво иска да ти каже. Това, което винаги е казвал, при срещите си с патриарха, е свързано с миналото. Да, така е, от схизма излиза БПЦ, нима го научаваме вчера? Само, че схизмата е свалена през 1945 година и това е факт. От там нататък трябва да гледаме в бъдещето.

Второто нещо, което се споменава в междудържавните отношения са църковните ценности от Гърция. Тези ценности не са на Вартоломей. Те са на гръцки монашески обители. Това е въпрос със 100 годишна давност. Това е голяма тема и никой не е казал, че от утре ще започне връщането им. Тази тема се поставя, защото ценностите са все пак частна собственост на монашеската обител. Да си представим, че ако нещо е принадлежало на Рилския манастир, то не е държавата.

Ние искаме нещо. Догодина се свиква Православен събор и тръгва една инициатива, а именно БПЦ да бъде издигната по-високо в реда. Искаме помощ в тази посока от Вартоломей, т. е за нас е важен неговият глас. На тази среща догодина, той би могъл да заеме някаква позиция, която няма да е без значение. Ако застанем на 5-та позиция, както се иска, трябва да изместим руската църква. Но, добре, искаме го. Но какво правим ние-връчваме държавно отличие на Вартоломей, той казва едни неща, които винаги е казвал. Слушаме го и разбира се, че можем да възразим, но по разумния начин. Може да възрази българският патриарх Неофит, но доколкото знам, такова нещо няма. В същото време изведнъж избухва обществен скандал. Сега чувам и за някакви протести. Излизат медиите с едни заглавия. В крайна сметка се налива вода в Руската църква. Знае се, че центровете са два-Константинопол и Москва.


Възможно е това да е игра на Руската църква и хората, които правят този скандал, би трябвало да са наясно къде наливат вода. За мен е странно. В интерес на България е визитата да завърши с успех, добри чувства и подкрепа. Не разбирам защо трябва в момента да се караме с Вселенския патриарх. Той ще си отиде леко обиден. Това надавам се, не изостря отношенията между двете църкви. Все пак да припомним, че Вселенският патриарх попечителства българите в Цариград.

Неговото духовно попечение се разпростира до Света гора, където нищо не става без него. Надявам се, да не се затаят лоши чувства. Не разбирам кому е изгодно да се обтегнат отношенията ни. БПЦ мълчи, т. е тя не казва, че се чувства обидена. А някакви хора изземват думата извън църквата и се произнасят. Могат да се водят разговори, може да не се стигне до споразумение, това са нормални нещо. И какво от това?! Могат да се кажат много неща, но може да има и позиция на БПЦ. Всичко сега се случва като една организирана акция. Трябва да мине време , за да се разбере защо се стигна до тук и кой имаше интерес от това нагнетяване на напрежението. Защо едни хора се почувстваха толкова обидени?! Еми какво искат, да изгоним Вартоломей от страната ли?!
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама