НОВИНИ


Миков поиска проверка на процедурата за награждаване на Вартоломей

3 4220 11.11.2015
Миков поиска проверка на процедурата за награждаване на Вартоломей
Михаил Миков

От БСП поискаха да бъде направена проверка на процедурата по присъждането на орден „Стара планина“ на вселенския патриарх Вартоломей I. Искането е отправено от лидера на партията Михаил Миков към Цецка Цачева.


Самият Миков заяви за агенция „Фокус“, че до момента не е публикуван указ на президента Плевнелиев за награждаването. Той подчерта, че такова се изисква по силата на чл. 11 от Закона за ордените и медалите в Република България.

„Няма да коментирам предварително въпроса дали притежава особено големи заслуги. Искам да чуя какви са били аргументите на външния министър, който очевидно е направил предложението. Интересно ми е има или няма решение на МС, което по закон е изрично изискуемо, за да се стигне до награждаване. Трябва да има решение или на МС, или на НС. На НС такова решение няма, да видим дали има на МС, или без такова президентът е наградил Вселенския патриарх”, заяви Миков, цитиран от агенция „Фокус“.

От своя страна Цецка Цачева обеща, че ще предостави информацията, но обясни, че ако указът от президентството постъпи в Държавен вестник, тя няма правомощия да спре неговото обнародване.

Напомняме, че в понеделник президентът Росен Плевнелиев награди вселенския патриарх с орден „Стара планина” I степен, след което Вартоломей I настоя България да върне на Гърция църковни ценности от гръцки манастири.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама