НОВИНИ


Винетката става 97 лева

11 4426 11.11.2015
Винетката става 97 лева

Новият размер на годишната винетна такса става 97 лева, реши на днешното си заседание Министерски съвет. До момента тя струваше 67 лева. Месечната винетка поскъпва с 5 лева - от 25 лв. на 30 лв. Седмичната скaча с 50 на сто - от 10 на 15 лева. Цените влизат в сила от началото на 2016 г.


Като мотиви за увеличението се изтъкват 8-годишното "замразяване" на цената, ръстът на минималната работна заплата и липсата на достатъчно пари за поддръжка на пътищата. Властта очаква повече от 70 млн. лева за ремонти с новите цени.

 

Строителният министър Лиляна Павлова посочи, че на заседанието МС е обсъдено въвеждане на смесена система за заплащането на републиканските пътища - винетки за леките коли до 3.5 тона, и ТОЛ-система за заплащене на километър изминато разстояние за по-тежките превозни средства, цитира bTV.

 

Шофьори и превозвачи реагираха гневно на предложението за вдигане на цената.

След промяната ще настигнем Чехия по цена. Но за 111 лева там има два пъти повече магистрали, пътища без дупки, а доходите на населението са над от два пъти по-високи. У нас 35% от републиканската пътна мрежа е с дупки, според правителствен доклад.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама