НОВИНИ


14 000 полицаи и жандармеристи ще пазят лидерите на Г-20 в Турция

6 4267 15.11.2015
14 000 полицаи и жандармеристи ще пазят лидерите на Г-20 в Турция
Реджеп Ердоган

В Турция при извънредни мерки за сигурност започва двудневна среща на върха на 20-те най-големи икономики в света. Г-20 обикновено се фокусира върху икономически въпроси, но след терористичните нападения в Париж в петък вечерта турският президент Ердоган призова световните лидери да дадат приоритет на борбата с тероризма.


В срещата ще участват президентите на САЩ и Русия, канцлерът на Германия Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън. Френският президент Франсоа Оланд отмени участието си в срещата заради атентатите в Париж. Страната ще бъде представена от министрите на външните работи и на финансите.

 

Близо 14 000 полицаи и жандармеристи ще охраняват срещата. 30-те хотела, в които са настанени делегатите, и периметър от около пет квадратни километра в курорта Белек на практика са изолирани от външния свят. Стъклата на прозорците на хотелите са подменени с бронирани стъкла. Над зоната постоянно ще лети най-модерен самолет-радар, а изтребители Ф-16 ще бъдат в готовност за излитане. По море ще патрулират катери на бреговата охрана, на рейд са няколко кораба на турските военноморски сили, както и американският есминец "Доналд Кук".

 

Според местни медии в Анталия се очаква да пристигнат до 30 000 противници на Г-20, в това число от чужбина. Властите обявиха, че те няма да бъдат допуснати на територията на форума, но ще могат да демонстрират мирно извън загражденията, съобщава bTV.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама