КРИМИНАЛНО


Варненският апелативен съд гледа пак "Килърите" на Сумиста

1 4902 18.11.2015
Варненският апелативен съд гледа пак "Килърите" на Сумиста
Варна

Варненският апелативен съд днес отново заседава по казуса на "Килърите". На днешното първо заседание по делото в Апелативния съд адвокатите на подсъдимите оспориха решението съдебното заседание да се провежда извън сградата на съда, тъй като това компрометира процеса, и поискаха на делото да не бъде даван ход.


Процесът се гледа за втори път в съдебна зала, прилежащата на територия на затвора във Варна, а апелативният съд днес отхвърли искането на адвокатите и даде ход на делото.

Припомняме,че Върховният касационен съд отмени присъдата на Апелативния съд в частта за убийствата на адвоката Петър Лупов и на бизнесмена Румен Рачев, за които Петър Стоянов- Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев получиха доживотни присъди.

Тогава бе потвърдено наказанието на Петър Атмаджов от 4 години затвор за побой над либийски гражданин. ВКС отмени 15 годишната присъда на Янко Попов и 7 годишната присъда на Райко Стойнев, признати за виновни от апелативната инстанция за убийството на Румен Рачев. С решението си ВКС не отменяше останалите наказания  за различни престъпления, извършвани от групата на Сумиста.

Разпитани на днешното заседание бяха вещото лице Йовка Енчева, изготвила експертиза на веществени доказателства по делото, свързани с изследване на кръвногрупова принадлежност на установени следи, и счетоводителката Алфея Димитрова, финансист във фирмата на Георги Вълев „Поликомерс" Тя свидетелства, че адвокат Лупов е бил правният съветник на фирмата, бил е в добри отношения с Георги Вълев, но в последно време са развалили отношенията си.

Алфея Димитрова свидетелства затова, че при разпитите, водени на досъдебното производство както тя, така и синът й са били притискани да дават неверни показания.
Вчера Варненският апелативен съд измени мярката за неотклонение от „задържане под стража" в парична гаранция" от 30 000 лева за Янко Попов.

Мегаделото „Килърите" започна на 27 юни 2011 година. Обвиняеми са Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Георги Вълев и Райчо Стойнов. Подсъдимите са подведени под отговорност за поръчковите убийства на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, за причиняване на телесни повреди, за палежи и взривове.

На 21 декември 2012 г. Шуменският окръжен съд наложи три доживотни присъди без право на замяна на Петър Стоянов, на Васил Костов и на Георги Вълев. Останалите от групата на „Килърите" - Янко Попов, Райчо Стойнев и Петър Атмаджов получиха по-леки присъди.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама