ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 12 февруари

0 4320 11.02.2009
Пресата на 12 февруари

Вестниците пишат за доклад на ръба на нервна криза; за следенето в интернет без контрол - трети опит на МВР; за всяко десето дете – жертва на опит за отвличане.


 

Доклад на ръба на нервна криза, оповестява Дневник.

Европейската комисия до последно променяше в сряда текста на докладите за напредъка на България и Румъния за "Правосъдие и вътрешен ред", които се очаква да бъдат официално обявени в четвъртък. Източници от комисията отбелязаха, че поставени под огромен натиск от София да нанесат "корекции", експертите са работили и в сряда по дванайсетата чернова на документа. Този път комисията наложи пълно ембарго на предварителната информация по оценката, "за да ограничи използването й за политически цели". Източници от институцията казаха обаче, че областите, в които има критики, остават същите като в някои от "изтеклите" варианти на текста. На много места са добавени бележки, че комисията ще продължи да следи отблизо и в следващите месеци развоя по Закона за конфликт на интереси, замените на земи и недостатъчната прозрачност в Търговския регистър. Според "Файненшъл таймс Дойчланд" ще бъде отбелязано, че липсват адекватни закони, регламентиращи прозрачното финансиране на политическите партии, както и за конфискуване на незаконно придобитото имущество. Изисква се и повече прозрачност в разделението на правомощията на МВР и ДАНС, най-вече по отношение на СРС-тата, както и парламентарен контрол върху агенцията. Влиятелното издание коментира, че дълго време Брюксел е бил безпомощен да намери ефективен начин да накара България и Румъния да засилят борбата срещу корупцията и организираната престъпност. 

Бойко отсвирил US сенатор, твърди Монитор.

По време на визитата си в САЩ, в рамките на която нарече българите "материал", кметът Бойко Борисов е пропуснал изключително важна политическа среща, уредена от домакините. Това съобщиха за "Монитор" източници от американския сенат. За всеобща изненада на организаторите, на своя глава Борисов "отсвирил" един от най-влиятелните сенатори от партията на президента Барак Обама - Бил Нелсън. Той е бивш астронавт, летял е със совалката "Колумбия" през 1986 година и е в медийната класация на двайсет и петимата най-влиятелни американци във Флорида, обясниха още пред вестника американци. Те припомниха още, че Нелсън се счита за герой в САЩ и в сената, защото десет дена след като кацнал през 1986 година с "Колумбия", друга американска совалка - "Чаленджър", се взриви веднага след излитането си. US екипът останал шокиран, когато се оказало, че срещата е отпаднала по желание на българската страна. Според източниците на "Монитор" Борисов взел решение да не ходи на нея, тъй като предпочел да прекара тези часове на 4 февруари в компанията на хора от българската мисия в САЩ. Закуската с президента Барак Обама се състоя ден по-късно - на 5 февруари. 

Станишев държи в шах БСП за листите, разучил е Стандарт.

Тиха война ври на "Позитано" 20. Реденето на листите на БСП за бъдещия парламент вече обтегна отношенията в Столетницата на местно ниво, научи "Стандарт". Мълчанието на Сергей Станишев по този ключов въпрос е изпънало до крайна степен нервите на много от сегашните депутати. Причина стана намерението на соцръководството да влезе и в следващия парламент с формулата "Коалиция за България". Очаква се партиите сателити да подпишат договор с БСП за съвместна дейност до 10 март. Едва след това ще стане ясно в кои области ще има коалиционни партньори и къде червените сами ще посочат кандидат-депутатите си в избираемата квота. В някои райони пък настоящи и бивши червени кметове също напират за кресло в парламента, научи "Стандарт". В листите се очаква да влязат и голяма част от зам.-министрите, които ще изхвърлят зад борда много от сегашните избраници на БСП. Парламентарният шеф Георги Пирински се прицели в пост в Брюксел, научи "Стандарт". Един от вариантите бил той да оглави листата за вота на 7 юни. За първата позиция обаче се борят още Кристиян Вигенин и Илияна Йотова. Възможно било обаче Пирински да бъде кандидат за еврокомисар. Въртележката в БСП освобождава много от водаческите места на листите, коментираха социалисти. В Столетницата вече тлеят вътрешни конфликти в поне половината от областите. Към момента около 10 района нямат установен водач. От левицата коментираха като почти сигурно водаческото място на Евгени Узунов в Ловеч, на Мая Манолова в Кюстендил, на Кирил Добрев в София-област и на Младен Червеняков в Монтана. Още преди да започнат подредбите на списъците, червените са убедени, че Добромир Гущеров не иска повече да е депутат и освобождава мястото в Силистра. Социалистите нямат твърдо "да" от Любен Корнезов за първото място в Благоевград.  

Румен Петков даде рамо на Паси за НАТО, пише 24 часа.

Бившият вътрешен министър и член на ИБ на БСП Румен Петков изненадващо се появи вчера на дискусия за кандидатурата на Соломон Паси за генерален секретар на НАТО и още по-изненадващо й даде мощно рамо. Форумът в БТА се проведе ден преди заседанието на кабинета, на което се очаква днес министрите да одобрят номинацията на шефа на парламентарната комисия по външна политика за поста в Брюксел. "Соломон Паси доказа своите качества и затова неговата кандидатура не трябва да се партизира, тя трябва да е национална и няма нищо общо с българската кандидатура за ЮНЕСКО", заяви Румен Петков. Така той коментира въпроса защо някои кръгове в червената партия смятат, че държавата не бива да застава зад Паси, за да не попречи на плановете на посланичката ни в Париж Ирина Бокова за шефското място на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура. Във форума участваха още президентът Желю Желев, политолозите Иван Кръстев, Петър-Емил Митев и Огнян Минчев, специалистите по национална сигурност и отбрана ген. Чавдар Червенков, Велизар Шаламанов и др. Модераторът на срещата Мартин Захариев обясни, че дискусията трябва да окаже обществен натиск в полза на кандидатурата на Соломон Паси за НАТО. Липсва показен ентусиазъм от страна на президента и премиера за подкрепа на номинацията на Паси, но ако той нямаше нужните качества, едва ли щеше да бъде успешен външен министър, шеф на външната комисия и ОССЕ. Президентът Желю Желев разказа няколко весели истории с Паси, изтъкна неповторимото му чувство за хумор и заключи, че дори да не успее, кандидатурата му за поста в Брюксел ще е чест и престиж за страната. Според Петков обаче не би трябвало България да издига своята номинация на олимпийски принцип, а да влезе в надпреварата с увереността за спечелване на състезанието. Ако говорим за патриотизъм, това е начинът да покажем новото лице на България, отсече бившият вътрешен министър. Политологът Петър-Емил Митев добави, че от кандидатите за поста само Паси би могъл да има добро сътрудничество с руснаците, ако оглави алианса. Огнян Минчев обясни, че ако държавата подкрепи Паси, той има реални шансове да оглави организацията. Един вътрешен глас ми казва, че кабинетът все пак ще каже "да" на Паси, защото ако държавата смята, че няма такъв ресурс за НАТО, то би трябвало да спре да организира газови конференции и да се прави на фактор в сферата на енергетиката и да приеме друга геополитическа стратегия, коментира Иван Кръстев. 

Криза! 3264 души са за уволнение, стряска Дневен Труд.

Масовите съкращения започнаха. Кризата е вече тук. Дори да се надявахме, че точно нас такова нещо не ни лови. От Агенцията по заетостта обявиха вчера, че са получили предизвестия на работодатели за уволнения на 3264 души. Те може и да не се случат, но шефовете са длъжни да предупредят за намеренията си поне месец по-рано. Лошите документи са запристигали от средата на януари и не спират. Фирмите съобщават, че започват масовата “сеч” от днес, от утре, от края на този месец, от началото на март... и ще продължат до към края на април. А това е само “втората вълна”. Първата вече мина някак тихомълком в края на м.г, затисната от коледни и новогодишни емоции. През декември м.г. заявките за уволнения са били 3343, но в много от тях сроковете, дадени от работодателите за уволнения, отиват чак до юли и август. Но така или иначе съкращенията започнаха още преди празниците. Пернишката “Стомана индъстри” освободи близо 180 души, силистренската “Фазерлес”, която произвежда плочи от дървесни влакна ,се раздели с около 30% от хората си - 116 души, и т.н. За държавата това е статистика, макар и неприятна. Но за всеки съкратен си е лична драма. Особено когато предприятието ев малко населено място и осигурява единствения по-сигурен и по-добре платен хляб на хората. Според Агенцията по заетостта най-застрашените и вече пострадали от съкращения заради частично или пълно спиране на производството са хората от текстилния и шивашкия бранш (още на стр. 20). На същия хал састроители, металурзи, добивници, производители на пластмаси. Най-много заявки за уволнения са получени от Пловдивска област - 862, Софийска - 639, и Хасковска - 498 

Браним саламуреното сирене, строим нови блокове в Козлодуй, пише Новинар.

С канонада патриотични инициативи ни бомбардира вчера правителството. Асоциацията на млекопреработвателите се договори вчера с ветеринарната служба да има единен национален стандарт за млечните продукти. Мандраджиите поискаха саламуреното сирене, което е направено по традиционна рецепта - с качествено прясно мляко и мая, без никакви примеси, да се нарича "Българско сирене". Продуктите, които се отклоняват с малко от рецептата, ще се наричат просто "сирене", а смесите с растителни добавки и кондензирано или сухо мляко изобщо няма да се наричат сирене. За кашкавала ще важат същите правила. Качествените продукти ще носят и специално лого на етикета. Докато преработвателите ще възраждат добрите традиции на българските мандри, задгранични фирми пък ще възраждат ядрената ни енергетика. Вчера енергийният министър Петър Димитров обяви, че чужди компании проявяват интерес да изградят VІІ и VІІІ блок на АЕЦ "Козлодуй". Български компании засега не проявяват интерес към подобен проект.  

БСП гласува против Бюджет 2009 на София, предизвестява Дума.

Групата на БСП в Столичния общински съвет няма да подкрепи предложения бюджет за София за 2009 г. Това обявиха на пресконференция социалистите вчера. Те ще предложат промени в документа, с които да се заложи повече на приходната част. Промените ще бъдат внесени в комисии, а окончателният вариант на бюджета ще се гласува на извънредна сесия на 19 февруари. Според социалистите в бюджета трябва да се заложи повече на приходната част, както и на резерви. Вместо това в подготвения бюджет се натоварват основно гражданите, посочи председателят на левите в съвета Жельо Бойчев. Той даде за пример и бюджета от миналата година, при който също липсвал анализ. Само за ремонт на улици са изразходвани 41,5 млн. лв., за пътни артерии - 24,8 млн. лв., за релсов път - 7,7 млн. лв. Къде обаче са обещаните шест естакади, запита Бойчев, и продължи с думите: "Колко средства трябва да се дадат, за да има видим резултат." Това е същият бюджет от 2008 г., само че с 3-4% инфлационна добавка, заяви от своя страна Георги Кадиев. "Притоплена манджа - яли сме я вече, бе определението на Кадиев за тазгодишния бюджет. По думите му основният резерв е в несъбраните вземания от 136 млн. лв. от дължими данъци и такса "смет" от минали години от граждани и от фирми. Кадиев обясни, че това са сумите само от вкараните в регистри нередовни платци. Според него има възможност да се повишат приходите на общината с пет милиона лева от несъбраните вземания от данък "сгради", с 9 млн. лв. - от такса "смет", с 10 млн. лв. - от данъка за колите, а допълнителни пет милиона лева могат да се получат от продажбата на общинско имущество. Цялата сума, която може да влезе в приходната част, е 43 млн. и 300 хил. лв. 

Следенето в интернет без контрол - трети опит на МВР, известява Дневник.

Нов пореден опит за лесен и безпроблемен достъп до данните от телефонни разговори, електронна поща, интернет комуникация, както и страниците, които всеки посещава в интернет, е направен в окончателния вариант на промените в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), представен на депутатите за обсъждане и гласуване на второ четене в зала. От проекта става ясно, че одобрени от парламентарните комисии по транспорт и по вътрешен ред текстове, свързани с интернет следенето, са коригирани и отварят широко вратата за достъпа до т.нар. трафични данни. Това се е случило с една дребна на пръв поглед добавка, но особено съществена - сред законите, по които трябва да се напише наредба, която ще регламентира съхраняването и достъпа до данните, е включен и Законът за МВР. Така 20 дни след като се смяташе, че депутатите успяха да отхвърлят исканията на силовото ведомство за безконтролно следене, МВР отново е намерило начин да прокара желанието си. Не е ясно кога и от кого е бил дописан проектът.  

Продавачът на скъпите коли се спаси от отвличане, съобщава 24 часа.

Собственикът на луксозните автокъщи “Капитолия” се спаси сам от отвличане. 47-годишният бизнесмен Салех Асил бе нападнат пред комплекс “Макси” на столичния бул. “Симеоновско шосе”. “Беше ужасно! Слава на Бога, че останах жив”, разказа бизнесменът, който има статут на постоянно пребиваващ у нас. Секунди преди опита за покушение във вторник Асил излизал от комплекса, а дъщеря му още пазарувала в съседен магазин. Точно когато отивал към колата си, върху бизнесмена се нахвърлили четирима бандити, облечени с полицейски униформи и с маски на главите. Те били въоръжени с палки, пистолети и автомати. Похитителите слезли от джип БМВ, хванали Асил за ръцете и краката и започнали да го бият и влачат към колата си. Шефът на "Капитолия" започнал да се дърпа с всички сили и да крещи. Бандитите се стъписали, че има свидетели, пуснали Асил на земята и го ударили няколко пъти в главата. Веднага след това се измъкнали с джипа си. Десетки полицаи блокираха малко по-късно района около "Макси", но от похитителите не бе открита следа. БМВ-то на бандитите бе обявено за издирване, но до късно снощи то не бе открито. Салех Асил веднага е бил откаран във Военна болница, където цяла нощ е бил на прегледи. Според основната версия на криминалисти похитителите са опитали да отвлекат бизнесмена, за да искат после отблизките му откуп. Криминалисти проверяват дали опитът за покушение няма връзка с убийствата през последните седмици в София. Веригата автокъщи "Капитолия" предлага изключително скъпи и луксозни автомобили. Преди време Асил бе бизнес партньор със застреляния през 2003 г. Филип Найденов-Фатик. Самият Салех Асил е известен със страстта си към колите и особено към марката "Ягуар". Той кара суперлуксозен модел XKR Cabrio 2001. 

Всяко десето дете – жертва на опит за отвличане, тревожи се Новинар.

Всяко десето дете в София е било жертва на опит за отвличане, а едно на всеки пет е тормозено и бито от съучениците си. Това сочи проучване на фондация „Отворено общество” и Столична община, което беше представено вчера. Изследването е направено в рамките на декември 2008 г. и включва 3033 ученици от 128 училища и част от техните родители. От своя страна от МВР обясниха, че цифрата за отвличанията на деца им се струва абсурдна, но все пак обещаха да проверят данните. Тревожна тенденция според организаторите е увеличаващият се брой при по-малките ученици (3-ти и 4-ти клас), които често общуват с непознати на улицата и в интернет. Всяко трето дете признава, че вече е излизало с човек от виртуалното пространство. Тийнейджърите от 8-и до 12-и клас са поставили като проблем номер едно наличието на ученици в класа им, които си мислят, че всичко им е позволено. На второ и трето място те нареждат лошата дисциплина и безпомощността на учителите да се справят с нея. Училището е относително безопасно място, смятат учениците. Най-рискови за тях са стадионите и нощните заведения. Повече от половината твърдят, че се чувстват по-сигурни в градския транспорт, въпреки че не го харесват, отколкото на улицата. Над 60 процента от родителите са уплашени от разпространението на наркотици. Според резултатите от анкетата на всяко трето дете е предлагана дрога. На второ и трето място родителите поставят тютюнопушенето и насилието. Явно алкохолът вече не е проблем номер едно за родителите, коментираха от „Отворено общество”. 

Стрелят по автобус в София, описва Дневен Труд.

Столицата се размина на косъм с ужасяващ кървав инцидент във вторник вечерта. Към 20 ч неизвестен е стрелял по автобус с пътници, движещ се по линия №310 от Сточна гара до жк “Люлин”. Зад волана на возилото е бил Петър Младенов, който веднага спрял на безопасно място и повикал полиция. Рискът за пътниците е бил голям, а само по стечение на обстоятелствата няма пострадали. Пиковият час за градския транспорт е бил отминал и пасажерите са били седнали. Само четири странични прозореца на возилото са счупени. Това е първият инцидент със стрелба по автобус с пътници в София. 

Ядем боядисан хляб от фуражно зърно, информира Атака.

"Бензоленият пероксид например "убива" жълтия цвят на тестото", признава шефът на Асоциацията за търговия със зърно Любомир Драганов. "Хлябът с подобрители не е менте", смята собственикът на фирма ДИК Костадин Георгиев. Те само привнасяли по-високи качества на слабото брашно. "Някои използват потъмнители, произведени на база меласа", издава той. Най-лесно се фалшифицирали "диетичните хлябове". Към пълнозърнестия или ръжен се добавя по малко бяло брашно, за да се получи по-голям грамаж. Прави се, защото няма кой да плати по лев за 300 г хляб. От друга страна, "миксът" се изпичал по-лесно от истинския пълнозърнест. Т.нар. черен хляб обаче със сигурност не е диетичен, измамени са най-вече диабетиците, които пазаруват грахам менте. Според статистиката произвежданите пълнозърнести брашна у нас са само 10% от всички, а "диетичните" хлябове - над 50 на сто. "Лесно е да се провери кой мами. Повечето хлебозаводи имат само един силоз за брашно, а изкарват на пазара различни асортименти", смята шефът на Федерацията на потребителите Павел Кърлев. От бранша признават още, че използват и фуражно зърно.  

Почиваме 6 дни през май, радва Монитор.

Цели шест дни в началото на месец май ще бъдат обявени за неработни за държавната администрация. Това решение предстои да вземе днес правителството, съобщиха от "Дондуков" 2. Първи май е официален празник и неработен ден, а втори и трети са събота и неделя. Шести май също е официален празник - Гергьовден и Ден на българската армия. Заради това кабинетът ще гласува днес четвърти и пети май също да бъдат обявени за почивни дни. "Тъй като официалните празници 1 май и 6 май тази година са в петък и сряда, правителството реши, че прекъсването на работната седмица би се отразило неблагоприятно на работния процес, докато обявяването на двата дни за почивни ще осигури по-ефективното им използване и съчетаването им с официалните празници за страната", са официалните мотиви на кабинета. Дните от неочакваната ваканция обаче ще се отработват, съответно на 25 април и 9 май. 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама