БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Холандци купуват "Белла" и още три български компании

0 6170 12.02.2009
Холандци купуват

КЗК разреши концентрация на стопанска дейност, която ще се осъществи чрез придобиване на контрол от холандската „Импала Инвест” Б.В. върху „Белла България” АД, „Олитрейд” ООД, „Лакис Франчайзинг” АД и „Карина 2000” ООД, чрез изкупуване на мажоритарни дялове от капитала им. Според анализа на комисията покупките няма да нарушат съществу


Белла България произвежда, преработва и търгува със стоки от хранително-вкусовата и леката промишленост, от растителен и животински произход. Олитрейд произвежда, внася и изнася рафинирано и нерафинирано олио. Лакис франчайзинг” АД търгува на едро и дребно с хранителни стоки, доставя полуготови, замразени на тесто пекарски изделия, а “Карина 2000” ООД, към момента на концентрацията, развива  заведения за бързо хранене.

„Лакис Франчайзинг” АД, „Карина 2000” ООД и „Белла България” АД не присъстват на едни и същи пазари с дружествата от групата на "Импала Инвест” Б.В., поради което не се очаква да настъпи промяна в пазарното положение на тези дружества. „Олитрейд” ООД не осъществява търговска дейност.

kori_bella.jpg  снимки Вяра Йовева

КЗК разгледа пазара на производство и реализация на месни продукти и установи, че съществуват ниски бариери за навлизане и много конкуриращи се фирми, което ще окаже дисциплиниращо влияние върху бъдещото пазарно поведение на участниците в концентрацията.

Комисията приема, че сделката няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, което значително би попречило на ефективната конкуренция на засегнатия пазар. Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама