НОВИНИ


Разрешават мобилните аптеки в малките насалени места

1 4546 20.11.2015
Разрешават мобилните аптеки в малките насалени места

В малките населени места, където няма аптека, ще може да се разкрива мобилна. Това предвиждат предлагани нови промени в Закона за лекарствата в хуманната медицина, обясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.


Там, където няма аптеки, където има бели полета, където няма бърз достъп на хората до лекарства ще дадем правото да се разкрива вторият адрес, филиал на аптека-майка в същата област – примерно два пъти или три пъти седмично по 4 часа ще работи помощник-фармацевт или магистър-фармацевт.

 

За да се разкрие мобилна аптека, когато вече има една такава, ще е необходимо становището на Експертния съвет по търговията на дребно и становището на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата: Ако прецени грешно, носи си отговорността за това нещо.

 

За първи път се дава възможност държавата и общината да могат да разкриват мобилни аптеки. Това няма да пречи на частната инициатива да разкрива нови аптеки, независимо от становището на Експертния съвет, каза още Пенков. В местата без денонощни аптеки ще се задължават съществуващите аптеки да се редуват на ротационен принцип. Ако не го правят, ще понесат "солени" глоби.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама