ХРАНА И ВИНО


Френска кухня? Започнете от сиренето!

0 6733 21.11.2015
Френска кухня? Започнете от сиренето!

Във Франция се произвеждат около 400 вида различни сирена и всяко от тях е уникално по свой начин. Тази страна е единствената в света, която предлага такова богатство от сирена.


Те са произведени от краве, козе и овче мляко, както и от комбинацията им. Във Франция се произвежда прочутото сирене бри.

Френските сирена са с двойна и тройна масленост. Двойната масленост е 60 процента, а за тройна се смята маслеността над 70 процента.

Белетуал е меко сирене с тройна масленост, то се намазва на хляб. Фромаж дьо мосю Фромаж е сирене с двойна масленост, което се произвежда от почти сто години в Нормандия.

Провансал също е сирене с тройна масленост, подправен  с билки, чесънили зърна черен или бял пипер.

От комбинацията на сирената камембери бри се е появило вкусното сирене кабре, което е в правоъгълна форма. Фол амур е овално сирене, което по вкус напомня за бри.

Сен Бенуа е сирене, което се произвежда от обезмаслено краве мляко във вид на плосък диск. Готовото сирене е с цвят на слонова кост и много нежен вкус.

Сиренето Ливаро е с наситен пикантен вкус, кората му не се консумира. Пон Левек е едно от прочутите нормандски сирена. Неговата коричка също не се консумира.

Сиренето Банон се произвежда от козе мляко, то се продава, увито в листа от кестен, които са завързани с влакна от специална палма.

Рокфорът е кралят на всички сирена, както е известен във Франция. Това е най-известното синьо сиренев цял свят. Произвежда се от овче мляко в специални пещерив Южна Франция.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама