НОВИНИ


МЪЛНИЯ! Турция свали руски самолет на границата си със Сирия

41 6821 24.11.2015
МЪЛНИЯ! Турция свали руски самолет на границата си със Сирия

Турция свали руски самолет на границата си със Сирия, предаде Ройтерс. Руските власти потвърдиха. Самолетът е Су-24 и е свален в сирийското въздушно пространство. Двамата пилоти са успели да катапултират, съобщи Москва.


По данни на турски военни самолети Ф-16 са свалили руския изтребител след като са предупредили пилотите му, че нарушават въздушното пространство на страната.

 

Първите кадри от инцидента показват как самолетът се взривява във въздуха, а горящите му останки падат в планинска верига от сирийската страна на границата, в района на село Ямани. Русия започна военна кампания в Сирия, за да подкрепи силите на президента Асад във военния конфликт в страната, през септември.

Според Москва силите им се целят само в „терористи” и техните цели. По данни на западни експерти обаче руските изтребители водят кампания срещу бунтовническите групи, подкрепяни от Запада.

 

Турция, която е изявен критик на сирийския президент Асад, нееднократно предупреди, че ще отвърне на всяко нарушение на въздушното ѝ пространство. Миналият месец Анкара съобщи, че турски Ф-16 е прихванал руски изтребител, който беше преминал границата ѝ.

 

Вижте реакциите на двете страни ТУК.

---------------------------------------

Су-24 е съветски и руски фронтови бомбардировач с крило с изменяема стреловидност, предназначен за нанасяне на ракетно-бомбени удари в произволни метеорологични условия.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама