НОВИНИ


Радарна графика на CNN повдига странни въпроси за сваления Су-24

45 12268 24.11.2015
Радарна графика на CNN  повдига странни въпроси за сваления Су-24
Графика на CNN

Сериозни подозрения се развихриха в социалните мрежи, че изтребителят Су-24, който беше свален на турско-сирийската граница, е бил ударен от турските самолети, защото е бомбардирал цели на „приятелчетата на Анкара от ИД“.В Twitter профила на CNN Turk се появи графика, показваща полета на сваления Су-24.


Твърди се, че данните са от турска радарна система. Веднага заваляха предположения, че на база тази графика, чийто източник е неясен и липсва легенда с обяснения, няма как турските самолети да предупреждават 5 минути руския самолет и да го свалят на турска територия, защото той би прелетял и навлязъл на сирийска земя.

Посочва се, че при скорост от около 1500 км/ч за 5 минути се изминават 125 километра. В графиката на полета обаче разстоянието е около 25 пъти по-малко. Потребители предполагат, че всъщност Су-24 е прелятал два пъти над турска територия и вероятно вторият път вече е свален.

Свалянето на руския военен самолет от турските ВВС е крайно неприятно събитие, което може да стане отправна точка на остро руско-турско противопоставяне. Това казва в интервю за EADaily военният експерт Давид Арутюнов. Според него, ситуацията се усложнява и от факта, че Турция е член на НАТО. „Като цяло, нещата са взривоопасни и зависят от ответните действия на Русия”, смята експертът. Според него, Москва сега трябва да се погрижи да си запази имиджа и да не се поддава на емоции, защото силово действие срещу Анкара може да провокира брутална война с непредсказуеми последствия.

Арутюнов смята, че руският самолет е свален с цел демонстрация на сила и е нещо като ултиматум. „Тук аз съм господар и с мен всеки ще трябва да се съобразява”, вероятно това иска да каже Анкара, твърди той.

„Сега пред Москва стои архитрудна задача- да предприеме ответни мерки, но така, че да не се въвлече в конфликт с военно-политически последствия. Дали руските изтребители, които летят близо до турската граница ще се увеличат или не, дали ще се оттеглят оттам, това сега ще се решава”, казва още експертът.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама