НОВИНИ


Освободиха храмовете от такса "смет"

0 4210 25.11.2015
Освободиха храмовете от такса "смет"

Освободиха храмовете от такса "смет". Данък „уикенд” също няма да се плаща, след като депутатите окончателно ги отхвърлиха.


 

Оспорваните данъци, добили популярност като данък "градина" и данък "уикенд" отпаднаха при окончателното гласуване на заключителните разпоредби в закона за корпоративното подоходно облагане. Данък "градина" предвиждаше от догодина собствениците на поземлени имоти, които се намират в строителните граници на населените места и са със статут на земеделска земя, чието предназначение не е променено, да плащат имотен данък. Това обаче няма да се прилага. Няма да  се декларират автомобилите и недвижимите имоти над 5 хил. лева, ако се използват едновременно за лични и служебни цели при възстановяване на ДДС.

 

 

Храмовете, молитвените домове и манастирите се освобождават от плащането на такса за битови отпадъци при условие, че имотът не се ползва със стопанска цел, която не е свързана с пряката им богослужебна дейност, гласуваха депутатите, а сградите  със сертификат за енергийна ефективност, финансирани с публични средства, няма да бъдат освобождавани от имотен данък.

 

С приетите текстове плащанията в брой се ограничават до 10 хиляди лева, а не както настояваше министерстовото на финансите  - до 5 хиляди лева.

Беше отхвърлено данъчно облекчение от 5% за физическите лица, които даряват лично пари за лечение на деца, когато необходимите средства не се покриват изцяло от държавата или държавата не е отпуснала средства за лечението към момента на неговото започване. От Реформаторския блок обосноваха предложението си с това, че сегашния режим, предвиден в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, не обхваща лицата, които искат персонално да дарят за лечение на дете, без да дават парите си в определена институция, съощи БНР.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама