НОВИНИ


Награждават спасения руски пилот

19 5883 25.11.2015
Награждават спасения  руски пилот
Руският пилот, спасил се след взривяване на машината му

Щурманът капитан Константин Мурахтин, който оцеля след свалянето на неговия Су-24 на границата между Сирия и Турция, е един от най-добрите в руските ВВС, съобщава военният телевизионен канал „Звезда”.


По време на военното съревнование „Авиодартс” през юли 2014 г. роденият в Липецк летец и пилотът Станислав Гасанов са били признати за най-добрия екипаж на фронтови бомбардировач в страната. Като награда и двамата са получили джипове Land Rover Freelander, съобщи БТВ.

 

Изданието РБК прави своя проверка в социалните мрежи, от което става ясно, че мъж на име Константин Мурахтин е завършил висшето си военно образование в Челябинск, в момента е на 39 години и има син.

Вторият руски пилот на сваления Су-24 е живТой вече е на територията на руската база

 

Вчера пилотираният от него и командира подполоковник Олег Пешков бомбардировач Су-24М беше свален от турски изтребител. Според Анкара, машината е била предупредена на няколко пъти, че нарушава въздушното пространство на страната преди да бъде открит огън. Москва твърди, че нарушение няма и бомбардировачът е бил поразен в небето на Сирия.

 

На фона на дипломатическия скандал, дълго време не се знаеше каква е съдбата на пилотите. Тюркски отряд на сирийска територия обяви, че е убил и двамата, докато те висели на коланите на парашутите си. Появиха се и видео кадри с безжизненото тяло на мъж в пилотска униформа.

 

Междувременно Русия започна мащабна спасителна операция. В хода й вертолет Ми-8 беше повреден, а един морски пехотинец, Александр Позайнич, беше убит.

Обстоятелствата около сваления руски самолет все още се изясняватПо-рано туркменските сили в Сирия обвиха, че са застреляли двамата пилоти, след като се спуснали с парашути

 

Военният министър Сергей Шойгу обяви днес, че Константин Мурахтин е бил спасен около 3:40 часа тази нощ московско време след съвместна операция на руски и сирийски спецчасти.

 

Той ще получи Орден за проявено мъжество, какъвто президентският указ предвижда и за убития войник. Пилотът Пешков ще бъде отличен посмъртно със званието Герой на Руската федерация.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама