НАРОДЕН ГЛАС


Бончева: 10 500 сътрудници на ДС във властта, всички знакови

22 28824 26.11.2015
Бончева: 10 500 сътрудници на ДС във властта, всички знакови
Екатерина Бончева

10 500 са сътрудниците на ДС във властта, всички са знакови, след като взимаш решения, свързани със страната, заяви Екатерина Бончева от Комисията по досиетата. Тези 10% не са изчислени вчера, посочи тя.


На базата на архива, на прочетените документи можем да направим относително завършена картина на това какво е представлявала ДС и какви са били митовете. Имаме вече 14 км архив. Бончева посочи, че процесът с четенето на архивите у нас е започнал много късно. В Германия пък оценката за корените на комунистическия режим още не била завършена.

Най-големият мит у нас е, че отварянето на архивите застрашава националната сигурност. Той упорито продължава да се насажда и придобива нов образ и подобие. До този момент случило ли се е подобно нещо, попита тя.

Бончева каза, че на конференцията, която направили, вътрешният министър Бъчварова казала, че е добре да има свободен достъп до документите и те да се сложат он лайн. За целта трябвало обаче всички структури да предоставят документите. Българският патриарх отказвал да предостави имената, които трябва да бъдат проверени, информира Бончева. Този мъчителен и труден преход се дължи и на отсъствието на закон за лустрация, казала още Бъчварова и това според Бончева показвало начин на мислене.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама