ФРОГ МЮЗИК


Преди 41 г. Джон Ленън пя за последно

6 6142 28.11.2015
Преди 41 г.  Джон Ленън пя за последно
Джон Ленън

Преди 41 години великият Джон Ленън пя за последно. Това стана точно на днешната дата през 1974 година.


Ленън придобива световна известност като член и водеща фигура в рок формацията „Бийтълс”, получила международна слава през 60-те години. Музикантът е в основата на еволюцията в стила на групата, който от традиционни любовни сюжети прераства в социално ангажирани текстове.

 

През 1970 г. „Бийтълс” се разпадат, заради творчески различия. В периода след състава бившият бийтълс се утвърждава като солов изпълнител, с по-активно отношение към социалните проблеми, борбата за мир и възражение към всякакви прояви на насилие. Албумът „Imagine” от 1971 г. е най-популярната самостоятелна творба на Ленън. Междувременно участва в редица демонстрации и инициативи, посветени на мира, съпроводен от съпругата си Йоко Оно.

 

От 1975 г. Ленън се установява за постоянно в Ню Йорк, където се опитва да прекара повече време със семейството си. След дълга творческа пауза той се захваща с издаването на нов албум „Double Fantasy”. Три седмици преди официалното му издаване обаче музикантът е застрелян пред жилището си от вманиачения почитател Марк Дейвид Чапман.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама