Новата слабост на богатите българи се оказа хляба от лимец. Наричат го храна на боговете. И не случайно. Те са убедени, че по този начин си гарантират здраво дълголетие.
Древното жито било отглеждало в Египет и от него бил замесван хляб за фараоните. Питките от лимец се считали за храна, до която могат да се докосват единствено богоравните владетели. Лимец бил отглеждан и в днешните български земи. Последните години донесоха много успехи на родната археология – сред тях и откритието на следи от древни земеделски общества, в които храната на боговете също била позната.
Лимецът бил свързван с идеята за безсмъртието, тъй като зърната му запазвали години наред способността си да покълват. Те имат твърда обвивка, чието отстраняване иска специални усилия, а днес – техника. Този вид жито има удивителни хранителни качества. Високото му белтъчно съдържание прави възможна безмесната диета за дълго време – без от това да се получат дисбаланси в тялото. Усещането за ситост се създава от малко количество лимецов хляб. За учените остава загадка как при покълването стават истински чудеса в зърната – съдържанието на магнезий, манган и цинк там нараства няколко пъти.