НОВИНИ


Европа клекна на Ердоган, ускоряват процеса за присъединяване на Турция към ЕС

45 7569 29.11.2015
Европа клекна на Ердоган, ускоряват процеса за присъединяване на Турция към ЕС
Реджеп Ердоган

Европа клекна под натиска и условията турския президент Реджеп Ердоган. Започва ускоряване на процеса за присъединяване на Турция към ЕС.


Европейските лидери и Анкара смятат, че процесът по присъединяване на Турция към ЕС трябва да получи нов тласък, предаде Ройтерс, позовавайки се на проектодекларация, подготвена преди срещата в Брюксел днес по въпросите на миграцията. Турция ще отвори нова преговорна глава през декември, а през първото тримесечие на 2016 г. ще бъдат подготвени за преговори нови глави, информира БТА.

 

В проектодекларацията се отбелязва още, че от октомври 2016 г. турските граждани ще могат да пътуват без визи в Европа, но условие за това е прилагането на принципно договорения план за действие за преодоляване на миграционната криза, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. За бежанците в Турция се предвижда на първи етап на Анкара да бъдат предоставени три милиарда евро, а по-нататък ако е нужно, тази сума може да бъде увеличена. Приема се и искането за участие на Турция "дори и само веднъж годишно" в срещи на върха на ЕС, посочва телевизията.

 

Споразумение между Турция и ЕС  предвижда южната ни съседка  да получи 3 млрд. евро, с които да подобри условията на живот на 2.2 млн. сирийци, живеещи на нейна територия. Целта е те да са по-слабо мотивирани да се качат на лодки и да тръгнат към близките гръцки острови. Освен това, от Анкара се очаква да затрудни пътуването на афганистанци и други азиатци през нейна територия към границите на ЕС.

 

Турция, която до момента е похарчила около 4 млрд. евро заради сирийските имигранти, настоява за още пари. Черновата на предложението оставя вратата отворена за по-голяма финансова помощ.

 

Освен това, визовите ограничения за турските граждани, пътуващи в шенгенски страни ще отпаднат през октомври 2016 г. Вероятно още преди това преговорите за присъединяването на Турция към ЕС ще бъдат подновени, въпреки липсата на решение по редица въпроси – като непризнатата турска република в Северен Кипър и сериозните проблеми на Анкара с правата на гражданите, свободата на медиите и независимостта на съдебната система.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама