__


„Винпром Пещера” зарязаха лозите

0 4815 15.02.2009
„Винпром Пещера” зарязаха лозите

Следвайки многовековната традиция на празника Трифон Зарезан, Изпълнителният директор на „Винпром Пещера” Иван Папазов подряза няколко лозови пръчки в Пазарджишкото село Радилово.


Празникът в селото започна още рано сутринта с традиционния за събитието водосвет, а местни самодейци повдигнаха духа на гостите със своите певчески и танцови изпълнения. Сред специалните гости на събитието бeше и кметът на гр. Пещера г-н Варсанов. Всички те се обединиха около пожеланието тазгодишната реколта да задмине по резултати миналогодишната и да донесе на всички богати плодове, руйно вино и пивка ракия.

g-n_papazov_i_g-n_varsanov_podriazvat_loziata.jpg„Наистина, 2008-ма бе една отлична година за лозаро-винарския бранш,” каза г-н Папазов в приветствената си реч и допълни, че надеждите за тазгодишната реколта са за още по-добри резултати както в качествено, така и в количествено отношение. За да се гарантират обаче такива добри добиви, е необходима сериозна подготовка и целогодишна грижа, която започва с първото подрязване на лозовите пръчки. Именно поради голямото си значение за бъдещата реколта, тази процедура се е в превърнала в истински празник и носи почти магически заряд. Като се започне с легендите за Трифон Зарезан, мине се през народните обреди и се стигне чак до избирането на „цар на лозята” – всичко това символизира почитта на народа към природата, миналото и традициите.

На голяма част от хората те са добре известни, но има и някои, които не са толкова популярни колкото зарязването на лозите и поливането им с червено вино за берекет, „както тече виното така да расте гроздето.” Така например е малко известен фактът, че празникът продължава три последователни дни, наречени Трифунци – на първия се почита Св. Трифон, на втория – Сретение господне, а на третия – Свети Симеон. В народната митология вторите два дни се отдават в чест на вълците, които през този период раждат малките си. През това време жените не режат нищо с ножици, за да „не се отваря устата на вълка”. g-n_papazov_podriazva_loziata.jpg

След освещаването на лозите край Радилово и почитането на древните ритуали за здраве и берекет, гостите се насочиха към гр. Пещера, където любезните домакини от „Винпром Пещера” бяха подготвили специална трапеза и отбрани продукти собствено производство. Настроението на гостите се поддържаше не само от съпътстващата музикална програма, но и прелестните тракийки, които с усмивка поднасяха по чаша вино на всеки желаещ да опита Дионисиевото питие. Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама