НОВИНИ


Хампарцумян: Не сме нация от длъжници

2 3987 03.12.2015
Хампарцумян: Не сме нация от длъжници
Левон Хампарцумян

Лихвите в момента са на много ниски нива, но основната лихва е възможно да се повиши и оттам да следва увеличение по веригата, заяви по НТВ банкерът Левон Хампарцумян. В България кредитите в швейцарски франкове не са много, но в други държави са и това стана проблем заради скока на лихвата.


Рисков тарикатлък в момента няма, ако сметката се направи добре. Един кредит, заем е залог от бъдещия доход, трябва да има буфери, за да може да се контролира ситуацията. Дори човек да взима кредит в оптимистична фаза от живота си, трябва да може да се справя с него и в песимистична, посъветва той.

Българите по принцип не са нация от длъжници, констатира той. Не сме свръхзадлъжнели като в англосаксонския свят. Гъвкавата лихва позволява да се следват флуктоациите на пазара. Алчността винаги би се развихрила, ако няма пазарен контрабаланс, каза още той. Най-добре регулира цените пазарът.

По-старото поколение си спомня, че взимането на аванс и заплата взимаше половината от времето на работното място. Сега това става с един клавиш. Сега депозитът в банка дава възможност за ползване на един куп други услуги. Плаща се за удобства, за спестяване на време; така се развива днес животът.

Лихвите по депозитите са ниски, защото има голяма ликвидност, няма голямо търсене на кредити, потреблението на физическите лица е леко затормозено, защото те не са сигурни, за да потребяват повече, обясни Хампарцумян.

Самият той също имал кредит от банка, взет за строеж на къща.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама