ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ


20 us-милирдера по-богати от половината американци

5 6261 05.12.2015
20 us-милирдера по-богати от половината американци
Бил Гейтс

Двадесет милиардери в САЩ са по-богати от половината население на страната. Това констатира новия доклад на Института за политически изследвания, озаглавен „Златното дъно“ на милиардерите: хората от списъка на „Форбс“-400 и всички ние, останалите“. За доклада съобщи телевизия CNBC.


Институтът е охарактеризиран като изследователска организация с лява политическа ориентация. По негови данни 400 от най-богатите американци притежават собственост в размер на 2,34 трилиона долара. Толкова имат и 61% от населението на страната с неголеми доходи – тоест 194 млн человек.

Първите 20 най-богати като Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Джеф Безос, братята Коч, хора от клановете наУолтън и Марс разполагат като цяло със 732 млрд долара. В същото време 152 млн. американци или над половината от населението на страната имат по-малко състояние, съобщава още  БГНЕС.

През последните години в САЩ се засили неравенството и социолозите предупреждават, че това убива вярата в американската мечта. А някои икономисти, включително нобелистът Джоузеф Стиглиц все по-често казват, че основната причина на това явленияса системните недостатъци в американските икономика. Те пък са породени от оспорваната теза, че неравенството и двигател на икономическия напредък, а по-справедливото разпределение на блага го убивала.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама