НОВИНИ


"Монд": B България има два вида организирана престъпност

21 5011 17.02.2009

20 години след края на комунистическия режим и 2 след присъединяването си в ЕС, България не е на висотата на очакванията на своите партньори. Страхът от България в ЕС е основателен, пише вестникът.


20 години след края на комунистическия режим и 2 години след присъединяването си в ЕС, България не е на висотата на очакванията на своите партньори. Такъв е изводът на френския политически анализатор Франсоа Фризон Рош, който той прави в обширна публикация, поместена във влиятелния вестник "Монд", научаваме от Портал ЕВРОПА.

Фризон Рош се спира на случая "Борилски", разяснявайки слабостите на българското правосъдие и предупреждавайки, че много държави-членки са "за" задействането срещу България на залегналите в присъединителния договор защитни клаузи. Уплахът на Европа от срастването на държавата с престъпността ("криминализирането") е основателен, обобщава Фризон Рош.

vestnik_mond.jpg  снимки Вяра Йовева

Ползвайки февруарския междинен доклад на ЕК като повод за статията си в "Монд", френският политолог разсъждава, че в България "съжителстват" два вида организирана престъпност. Едната е на ниските нива и се ръководи от "дребни гангстери", трафиканти и прочее. Другата е структурирана и се оглавява от образовани и добре информирани хора, с осигурен достъп до най-доходоносните източници. Често първата престъпност действа в услуга на втората, допълва Фризон Рош. По-нататък Фризон Рош пише, че и "ниската", и "високата" престъпност имат свои собствени "кланове" и сектори, в които ползват привилегии да действат. Тези два типа престъпност имат и специфично географско разпределение в страната, подчертава още авторът. "От десетилетия малкият елит на комунистическата номенклатура съумява да постави свои хора в българската политическа власт, които са под зависимост." Този елит е в състояние да им влияе, включително така, че да бъдат минимално засегнати от законодателните решения на тези политици. В този контекст българските правителствени власти - без значение дали отляво днес или отдясно утре, дали са в състояние да демонстрират политическата воля, както го изисква Европейския съюз? - пита авторът. "В сегашното състояние отговорът е отрицателен", отговаря си той. Фризон Рош предвижда и какво ще се случи: от българска страна ще бъдат направени обещания пред ЕС, ще бъдат приети "засукани закони", но те или ще бъдат зле прилагани, или изобщо няма да бъдат прилагани, предвижда той. По-нататък френският анализатор отбелязва в "Монд", че в България нагласите на гражданите са, че искат "повече Европа" - за разлика от общественото мнение в Западна Европа. Според автора докладът на ЕК може да бъде ефикасен инструмент, който да подейства като своеобразен "електрошок" преди изборите. Европа трябва да отговори на обществените очаквания, смята авторът. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама