НОВИНИ


Л. Георгиевски: "Македонската нация трябва да преодолее българския си комплекс"

17 7052 17.02.2009
Л. Георгиевски:

Експремиерът твърди, че светът в скоро време ще започне да се подиграва на македонската мегаломанска амбиция за най-старата нация в света и уверява, че България не е толкова страшна за Македония.


"Македонската нация трябва да преодолее българския си комплекс, за да разбере собствената си история и да се ориентира в бъдещето", обявява в интервю за македонското списание „Фокус" бившият премиер Любчо Георгиевски.

„При нас все още се подгрява ситуацията, в която България е единственият неприятел, по който все още може да се плюе", твърди Георгиевски и продължава: "Страхувам се, че света в скоро време ще започнат да ни се подиграват на тази наша мегаломанска амбиция да се представяме за най-старата нация в света". „Просто, ние имаме един славянски код още от Светите Кирил и Методий или по-конкретно от Свети Климент. Този код може да бъде нападан от една или от друга страна, но ние не можем да се откажем от него", установява експремиерът, за да заключи: „Сред онези основи на югославянизиране ключово място заема постоянната антибългарска кампания, предизвикана от нашите български комплекси. Питам, виждаме ли ние нещо толкова страшно от България в Македония?".

Коментар на Frognews.bg: Т. нар. "македонска нация", г-н Георгиевски, съществува от 1944 г., когато заедно с т.нар. "македонски книжовен език", се пръква като коминтерновско отроче. Така че тя трудно би могла да разбере "собствената си история" по простата причина, че дотогава въпросната история е неотменна част от българската национална история. При това заедно с основните фигури в нея, без да забравяме, че едни от най-крупните персонажи в българската история са родом от географската област Македония. Що се отнася до мегаломанските амбиции на съвременните македонци, да се представят за най-старата нация в света, те действително и отдавна са обект на присмех и немалко вицове. Нима има човек, който не е чувал за космическите македонски претенции към Луната ("Луно, луно, земьо македонска, пак ли ке те делиме?") или за това, че Лондон бил един "сущи Кукуш" и т.н. Всъщност най-важното е последното заключение на бившия премиер Георгиевски и ако то се прозре в Македония без комплексарщина, отношението на"съвременните потомци на Александър" към събратята им по"славянски код" най-сетне би станало нормално, европейско, прагматично и в порядъка на цивилизованите добросъседски отношения през 21 в., които са направили сериозна крачка напред в сравнение с онези от времето на Титовизма и мегаломанския национализъм. Време е да ги изгоним до шушка от Балканите!

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама