НОВИНИ


Проф. Близнашки: Делото за "Ал. Невски" е изкуствено

20 5743 08.12.2015
Проф. Близнашки: Делото за  "Ал. Невски" е изкуствено
Георги Близнашки Bulgaria ON AIR

През последния четвърт век Българската православна църква е постоянно под атака, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR преподавателят по конституционно право и бивш служебен премиер проф. Георги Близнашки. От думите му стана ясно, че послания от българската църква биха могли да бъдат чути, но преди това трябва да бъде оставена на спокойствие.


Проф. Близнашки определи като неоснователни претенциите на ищците по делото за собствеността на храм-паметника „Александър Невски“. Припомняме, че на 3 декември Върховният административен съд даде ход на делото срещу решението на служебния кабинет на проф. Близнашки за предоставяне патриаршеския храм "Св. Александър Невски" на Българската православна църква- Българска Патриаршия. Жалбата по делото е подадена от културно-историческо дружество "Будител".

Близнашки посочи, че преди да бъде предоставен на Българската патриаршия храмът „ Св. Александър Невски“ е попадал в т.нар. ничия собственост. - „Малцина опитни юристи знаят, че ничията собственост е държавна“, коментира той.

Проф. Близнашки допълни, че в рамките на неговия служебен кабинет храмът първо е обявен за държавна-публична собственост и след това е преобразуван в държавна- частна собственост, след което собствеността е предоставена на църквата.

Той поясни още, че е имало притеснения относно криптата под храм-паметника, но впоследствие е било намерено компромисно решение.

„Служебното правителство намери компромисно решение, където се събраха интересите на държавата и църквата“, коментира проф. Близнашки.

Той поясни, че компромисното решение е намерено с помощта на Светия синод, откъдето изпратили писмо, чрез което представят безвъзмездно за максималния възможен срок от 25 години.

Според него заведеното дело за собствеността е „изкуствено създадена ситуация“ и трябва да се запази самообладание.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама