НОВИНИ


Обрат! Главният прокурор ще се отчита пред парламента

0 4386 09.12.2015
Обрат! Главният прокурор ще се отчита пред парламента
В Народното събрание

ДПС в началото бойкотираха този текст, но после по тяхно предложение бе прегласувано. Така главният прокурор ще бъде изслушван в Народното събрание.


Предложението на Местан да се гласува по отпадналата поправка за трети път бе прието. А след него поправката бе приета със 191 гласа.

 До всичко това се стигна по следният начин: След като депутатите успяха само със 160 гласа да подкрепят първия параграф на основния закон – което отлага с два месеца повторното му гласуване - картината рязко се промени с намесата на партията на Лютви Местан.

 

След поисканата от Реформаторския блок почивка с мотива да се изтълкува набързо Конституцията – колко гласа са необходими за приемане на текст на второ четене, ДПС лидерът се върна с конкретно предложение от парламентарната трибуна.

 

Местан поиска в името на компромиса и публичния интерес още едно – трето гласуване, на първи параграф, като целта е този път да се съберат над 180 гласа и да не се забавя конституционната промяна.

 

„В името на публичния интерес и приемането на цялостния проект с 180 гласа – подложете този редактиран текст като предложение на комисията още веднъж за гласуване”, обясни желанието си Местан.

 

Като друг мотив освен публичния интерес той посочи и факта, че в кулоарите някои депутати са заявили, че не им е отчетен правилно вота. „Ако се отхвърли това предложение за гласуване, ние ще вкараме процеса за промяна на Конституцията в доста сложни спорове”, предупреди председателят на партията и „хвърли топката” като изтъкна – „ оставяме на волята на мнозинството да подкрепят или не процедурното предложение”.

 

Поисканото трето гласуване не се хареса на „БСП Лява България”. „Това предложение е абсурдно”, заяви социалистът Филип Попов. Според него не може какъвто и да е интерес да стои над Конституцията и приетите правила, защото именно те защитават до най-голяма степен публичния интерес.

 

Председателят на парламента Цецка Цачева обаче склони и обясни, че и тя знае за народни представители, на които не им е отчетен правилно вота. Заради това Цачева подложи на гласуване искането на Местан и след като то бе прието, депутатите пристъпиха към трето гласуване на параграф първи от промените в Конституцията.

 

Тогава със 191 гласа „за”, 34 „против” и нито един „въздържал се” народните избраници приеха - „Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика”.

 

„Аз разбирам напъна на колегите от ДПС да покажат, че е време едни от коалицията да бъдат заменени с едни по-читави от други, но това е смях пред народа. Превърнахте едно важно гласуване в цирк. Народът няма да ви го прости това”, се ядоса след гласуването депутатът от левицата Таско Ерменков.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама