НОВИНИ


Бопаджия взе да "забравя" какво е говорил по делото „Октопод”

0 7154 09.12.2015
Бопаджия взе да "забравя" какво е говорил по делото „Октопод”
Алексей Петров

Трима свидетели по делото „Октопод” се явиха в Специализирания наказателен съд. Пред Темида застанаха нотариус Стилиян Тютюнджиев, бившият контраразузнавач Стилиян Станев и пенсионираният дознател във Второ РПУ-Плевен Ивайло Първанов, предаде репортер на Фрог нюз. Двама от тях дадоха различни показания от тези по време на досъдебното производство, изтъквайки като причина, че от първия разпит досега е минало много време. Евреинът Меир Овадия също трябваше да се яви в съда като свидетел, но не бе намерен за връчване на призовка.


Чуждият гражданин многократно бе призоваван и от Софийски градски съд, но не се  явяваше по делото. Адвокатите на подсъдимите се ангажираха да установят контакт с Овадия и да го доведат.

 

Нотариус Стелиян Тютюнджиев бе сред свидетелите по процеса. Той разказа как е ходил на басейна „Спартак”, за да прави заверка на сделка за прехвърляне на дялове между двама човека. Меир Овадия бил едно от лицата, чийто подпис бил заверяван. В сделката той се явявал купувач, а продавач бил покойният вече Георги Цветанов, който беше граждански ищец по делото. В документа за сделката имаше текст, изписан с по-тъмен шрифт, който така и не стана ясно кой го е писал. Тютюнджиев предположи, че може да го е направила негова секретарка.

 

Стамен Станев, офицер от НСБОП, разказа пред съда, че колегата му Андреев му казал, че Георги Цветанов ще го потърси за съдействие. Един ден двамата докато пътували по Околовръстното, Цветанов позвънил и му казал, че има някакво недоразумение с Алексей Петров. Станев обаче не го изслушал и го накарал да съобщи за тях в Службата, тъй като Околовръстното не било мястото за оплаквания. Офицерът отрече Цветанов да е бил притеснен. Това накара прокурорът по делото да поиска прочитане на показанията в досъдебното производство. От тях стана ясно, че Цветанов го е чакал на Околовръстното на бензиностанция. „Беше притеснен за това, че е имал общ бизнес с Алексей Петров. Каза, че му е упражнен натиск, за да му вземе бизнеса”.

 

"Не си спомням дали съм казал това”, заяви днес бившият бобпаджия. Той държеше да се вземе предвид разпита му пред СГС през 2013 година. „ Поддържам показанията от 2013 година, че не съм казал, че на Георги Цветанов е оказан натиск".

 

Пенсионираният опеартивен работник във 2-ро РПУ – Плевен Ивайло Първанов бе последният призован свидетел по днешното заседание. Той разказа, че е работил по жалба на Алексей Петров срещу Георги Цветанов. Бившата барета му бил дал много пари за закупуване на захар, които впоследствие не му били върнати. Заради това е бил в ареста за 72 часа. „Разпитвах Алексей Петров на басейна „Спартак”, а не в Плевен. Обикновено разпитите се правят на место. Само при инвалиди, възрастни хора и пр. ходим до тяхното населено място. Сега не знам какво наложи да пътуваме до София. На въпрос на съда дали е виждал протокола от разпита на Алексей Петров, Първанов заяви: „Не ми е показан, беше ми отказано”.

 

Следващото заседание по делото продълажава на 20 януари 2016 г. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама