НОВИНИ


Октай пред Фрог: ДС-мафията гали Доган по главата

23 11573 11.12.2015
Октай пред Фрог: ДС-мафията гали Доган по главата
Осман Октай

От няколко дни повтарям, че може да се стигне до предсрочни парламентарни избори. Лидерът на ДПС Лютви Местан също знае, че ще има предсрочни избори и за това днес го каза и в парламента. В тази ситуация, в която се поставиха ГЕРБ и РБ, няма друг изход. Това коментира пред Фрог нюз бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай. Вижте неговият анализ за това как ще се развият нещата и какво е бъдещето на политическите партии:


Раздробеният парламент беше първата победа на задкулисието. Има 8 парламентарни групи и техните лидери изпаднаха в тежка зависимост от това задкулисие. Така стават лесни за манипулиране. Такъв парламент не може да излъчи ясен субект с мнозинство за управление, камо ли за реформаторско управление. Още тогава казах, че РБ, поемайки ангажимент със своите министри в ключови сектори за реформи, поемат голяма отговорност и ще попаднат в капана на това задкулисие. Това вече се случи. Предвидих, че най-добрият вариант е да се отиде незабавно на нови избори, които да излъчат ясен субект за управление.

В тази ситуация, откакто ГЕРБ инициират темата за реформи, особено в съдебната власт, те през цялото време са пасивни. Те вкараха в капан Радан Кънев да води преговорите. Това беше капан и за самия РБ. Вътре в блока дори гледаха сеира на Кънев. Две политически формации всъщност са ясният субект за управление, без да имат мнозинство. Другите формации само казват, че ги подкрепят и то само както на тях им е изгодно. Това поставя в изключителна слабост коалиционното правителство. Случиха се две неща. Меглена Кунева представи от името на РБ закона за антикорупция. Всички политически формации уж в един глас казват, че са против корупцията, но бламираха законопроекта на правителството. Тя тогава си направи оглушки и не си подаде оставката. Това показа, че Кунева не е израснала до нивото на европейски политик. Започна да се говори как закона ще го гласуват повторно, колкото да залъжат Брюксел. По същият начин сега беше бламиран законопроекта на МС и на министъра на правосъдието Христо Иванов за реформа на Конституцията и съдебната власт. Какво се случи? Още в петък Бойко Борисов заяви по БНТ, че той е на позицията на главния прокурор. И в момента Христо Иванов само повтаря тази позиция на премиера, която е изразявал на четири очи, а именно, че този законопроектът трябва да се съгласува с главния прокурор.

Изведнъж Сотир Цацаров в този слаб и раздробен парламент, се явява ключов политически играч за натиск. Бойко Борисов и Цветан Цветанов бламираха усилията на РБ. Цветанов се намира в зависимост с делата, които се водят срещу него. На две инстанции той получи присъда. И за да не влезе в конфликт на интереси, именно той играеше главна роля при бламирането на промените в Конституцията. Това стана така, защото единият му крак е в затвора. Няма по-голяма зависимост от това. Нима Георги Първанов не е зависим по същия начин покрай финансовите скандали около синовете си?! И всичко това превръща депутатите им в зависими.


При цялата тази ситуация, ГЕРБ и части от РБ вкараха в този капан Радан Кънев. За това и Меглена Кунева, която клекна на предишното бламиране на нейния законопроект, днес я лансират като евентуален приемник на министъра на правосъдието в оставка. Идеята е да разбият РБ. Днес блока и ГЕРБ са в много сложна ситуация. Ако РБ до понеделник преглътне позиция, която се изразява от говорителите на Кунева и ДБГ с искане РБ да е цял и да има стабилно управление, това значи, че РБ ще приключи с темата за реформи и ще се нарече „Присъдружен блок” на задкулисието. Така ще признае, че всички са в условие на зависимост. Това ще е краят на РБ. А това се иска и от ГЕРБ, защото те бяха раздразнени от РБ по време на местните избори и то не заради Плевен и Добрич, а че загубиха много райони на столицата.

Ако ДСБ и земеделците оттеглят подписите от коалиционното споразумение, те ще останат в РБ като лобисти на правителството. Не случаен е хода на Радан Кънев, на Гроздан Караджов и полугласно на Атанас Атанасов. Те ще излязат от коалицията, убеден съм. Колкото и да си мислят, че РБ може да съществува без ДСБ, много се лъжат. Това значи, че с такова действие Кунева, за да оцелее, ще напусне правителството. И единствено Лекарски ще остане заложник на тази ситуация, което пък ще доведе до неговата смяна като лидер на СДС. Мисля, че Петър Москов също ще излезе от коалицията, тъй като е силен партиен функционер. Това, че без РБ може да се направи фиктивно управление от насипни депутати, е лъжа. Ако Борисов и Цветанов използват тази формула, това ще бъде началото на края на ГЕРБ.

Те ще бъдат разобличени, че са политическа формация на задкулисието, отколкото дясноцентристка политическа формация. В случая, ако РБ напусне коалицията, изтегляйки министрите си, коалиционното формула се разрушава и Борисов няма да поеме риска да отложи изборите. Това се знае от ДПС и те правят всичко възможно да доведат нещата до такъв момент. Тяхната стратегия ще е успешна, само ако РБ не се оттеглят от управлението и платят висока цена, като не влязат в следващия парламент. Ако РБ напуснат парламента и минат в опозиция, това ще бъде тласък за реформаторите, които в следващият парламент ще се окажат от 40 до 60 мандата. Това ще позволи да направят силна коалиция с ГЕРБ. Тогава ДПС изобщо няма да е на дневен ред. Ако РБ се разпадне, тогава има опасност три политически формации да влязат в следващият парламент-ГЕРБ, ДПС и БСП. Това е всъщност мечтата на ДПС. Ако РБ остане извън парламента, тогава ГЕРБ ще бъдат принудени да управляват с ДПС.

Много ми хареса клипа на Чавдар Николов. Там Бойко Борисов гали по главата Христо Иванов с оставката в ръцете. След това Бойко Борисов поднася оставката на Сотир Цацаров, който също го гали по главата. Главният прокурор носи оставката на Делян Пеевски и последният го гали по главата. Оставката на Христо Иванов отива в сараите на Доган. И Доган гали Пеевски. Не е завършен клипа. Кой гали Доган по главата? Прословутият модел на задкулисието. А там са офицерите от запаса, от ДС мафията. Те се докопаха до архивите на ГДБОП и полицията. След като вече се обезсмисли рекета с архивите на ДС, тези хора използват разработките на ъндърграунда за последните 25 години, за да рекетират хората от политическата и съдебна власт.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама