НОВИНИ


МЕГАСКАНДАЛНО: Пеевски и Златев ще гушнат 1 млрд. лв. за строеж на 60 км. от "Хемус"

66 20605 15.12.2015
МЕГАСКАНДАЛНО: Пеевски и Златев ще гушнат 1 млрд. лв. за строеж на 60 км. от "Хемус"
60 км. магистрала за двама

Национална компания “Стратегически инфраструктурни проекти” (НКСИП) публикува крайното класиране на строителите на 60 км от магистрала “Хемус“. От него стана ясно очакваното: 500 млн. лв. отиват в консорцум на “ПСТ груп”, свързвана с Делян Пеевски, а 300 млн. лв. – в “Джи Пи груп”.


"Джи Пи груп”е сочена за близка до генералния директор на “Лукойл България” Валентин Златев, разкрива varnahot.com

Така предколедно управляващите разпределиха почти 1 млрд. лева (ако се добави ДДС) на две групи, които са "абонирани" да печелят държавни поръчки.  Офертите на победителите надвишаваха два пъти прогнозната стойност, а и изборът им беше очакван – те печелят почти всички големи поръчки при управлението на това правителство!

Държавата е елиминирала от конкурса кандидатите с най-ниските цени. Отстранени са офертите на Сдружение “Хемус БГ” (“ИСА 2000″ и “ОРС Инфраструктура”) за отсечката Ябланица – Угърчин и на турската “Ташяпъ Иншаат Тааххют” за пътя между Угърчин и разклона за Ловеч и Плевен. Цената на “Хемус БГ” е с 23.41 млн. лв. по-ниска от тази на класирания на първо място участник, а тази на турската компания – с 50 млн. лв. по-евтина. Мотивите, с които са отстранени тези участници са меко казано странни. Кандидатите с най-ниски цени трябваше да представят обосновка, с която да докажат, че могат да изградят обекта за посочената стойност. Тръжната комисия обаче е отхвърлила и двете обосновки. Според тях нямало как строителството да бъдело толкова евтино!?!

Ако двата кандидата не бяха елиминирани, “Хемус” можеше да струва с над 70 млн. лева по-евтино!

Въпросите, които изникват след запознаване със скандалните факти са следните:

1. НЕ Е ЛИ ИДЕЯТА НА ТЪРГА ДА СЕ ТЪРСИ НАЙ-ДОБРАТА ЦЕНА?

2. СЛЕД КАТО НЯМА ПАРИ ЗА ПЪТИЩА И СЕ КАЧВАТ ЦЕНИТЕ НА ВИНЕТКИТЕ ЗАЩО С ЛЕКА РЪКА СЕ ДАВАТ БЛИЗО 70 МЛН.ЛВ ПОВЕЧЕ ЗА 60 КМ?

3. КАК ОЧАКВАМЕ ДА ДОЙДАТ ИНВЕСТИТОРИ СЛЕД КАТО СЕ ДЕКЛАСИРАТ УЧАСТНИЦИ В ТЪРГОВЕ, ЗА ДА СПЕЧЕЛЯТ “НАШИТЕ” ФИРМИ?

Ние сме отвратени от това нагло и скандално решение на тръжната комисия. Това правителство от ден на ден става все по-вредно за страната. Не може от една страна да тръбиш, че пари няма, да вдигаш цените на винетките и в същото време да наливаш над 70 млн.лв в джобовете на двама скандални олигарха! От това по явен пример за корупция няма! Корупция, струваща 70 млн.лв, които ще плащаме всички ние!, - е коментарът въф varnahot.com.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама