НАРОДЕН ГЛАС


Дъб в Силистра ще се бори за "Европейско дърво на годината 2016"

1 5363 15.12.2015
Дъб в Силистра ще се бори за "Европейско дърво на годината 2016"

Дъбът от Дунавския парк в гр. Силистра е победителят в конкурса "Дърво с корен 2015", организиран от Фондация "ЕкоОбщност". Столетникът ще представи България в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2016", където ще се състезава с представителите на още 13 държави. Той ще получи и диагностичен преглед от специалисти, който ще установи от какви грижи има нужда дървото, за да бъде подобрено състоянието му.


 Победителят в „Дърво с корен 2015“ беше номиниран от Невяна Маринова от Силистра. Тя описа дървото така: "Ще ви представя един дъб, част от най-стария градски парк в България – Дунавския парк в Силистра… или каквото е останало от него. Дъбът е над сто годишен, но все още няма табелка, че е защитен за да бъде опазен… Смята се, че самият Дунавски парк е основан през 1870 г. През 1991 г. е обявен за природна забележителност с национално значение.

 

Дъбът заема огромно място в нашето ежедневие, винаги около него има хора, за да събират енергия, сили и животворен заряд, но какво правим за опазването му… И до ден днешен не е защитено. Миналата година „обновяваха“ другата част на парка. Така си отидоха дълголетници, а тези които останаха са с отворени рани от огромните машини, които работиха там… Облъскани, орязани и вече са гниещи и болни.

 

Писмото ми е и като зов за помощ - да опазим малкото което ни е останало", пише Невяна Маринова.

 

Дъбът от Силистра спечели надпреварата с гласовете на 884 души от общо над 3 600 гласували. На второ място, със 777 гласа остана лечебният ясен от манастира "Св. Панталеймон" в местността Голо бърдо, Перник, а на трето, с 678 гласа, е чинарът от с. Петково, област Смолян.

 

В конкурса тази година имаше и три допълнителни категории. За "Вековните дървета говорят" журито на "Дърво с корен 2015" посочи трима финалисти, между които протече онлайн гласуване. Победител стана дъбът на Йордан Радичков от бившето село Калиманица, област Монтана, номиниран от Бойка Серафимова от Монтана.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама