МИНАЛО


Подариха на Б. Димитров венец от времето на Омир

8 6494 17.12.2015
Подариха на Б. Димитров венец от времето на Омир
Венец от преди 35 века

Тракийският венец, дарен на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, може да се окаже на 35 века. Това мнение защитават археолозите Мартин Христов и Стефан Александров, подкрепени и от проф. Иван Маразо.


Реликвата изпрати бизнесменът Добромир Петков от Щатите. Емигрантът зад океана го купил от аукцион в САЩ и го подари на проф. Димитров за 70-годишния му юбилей. Историкът го дари на НИМ. Според експерти реликвата струва най-малко $100 000.

Според Мартин Христов и Стефан Александров обаче венецът е с 1200-1300 години по-древен. Техните аргументи са, че носещата златни листа лента - при всички известни досега тракийски венци от V-I в.пр.н.е.- е оформена като обла клонка. А при новопостъпилия експонат е елипсовидна плоска лента, каквито има при венците от времето на Троянската война в областта на града на Приам, Хектор и хубавата Елена, открит от знаменития Хайнрих Шлиман.

Връзките между Троя и Древна Тракия отдавна са доказани от науката. Артефактите от раннобронзовия пласт на Карановската селищна могила, близо до Нова Загора, напълно съвпадат с културен пласт 7б-2 от разкопките в Троя, свързан с гибелта на града, най вероятно в средата на 13 век пр. Хр. Това подхранва хипотезата, че траки и троянци са всъщност един етнос, разпрострял се на двата полуострова - Балканите и Мала Азия. Неслучайно царят на племето едони Рез, възпят от Омир в "Илиадата" с "белите си като сняг и бързи като вятъра коне", отива да се бие на страната на троянците, където и загива, убит от Одисей
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама