НОВИНИ


Съюзът на съдиите предлага магистратите да се изберат пряко в двете колегии

0 5114 22.12.2015
Съюзът на съдиите предлага магистратите да се изберат пряко в двете колегии
Съюз на съдиите

Съставът на новите две колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде попълнен с избрани по новите правила представители и на професионалните, и на парламентарните квоти. За това настоява най-голямата магистратска организация - Съюзът на съдиите, в отворено писмо, адресирано до всички магистрати - съдии, прокурори и следователи.



"Няма легитимно основание след извършената на конституционно ниво промяна на структурата на ВСС, да продължат да членуват в новосъздадените му отделни колегии членове, които са избрани при действие на друга нормативна уредба, които в своето значително мнозинство открито са се противопоставяли на промяната и от които не може да се очаква, че ще работят за нейното осъществяване", се казва в текста.

От Съюза на съдиите призовават да се приемат бързо измененията в Закона за съдебната власт, които да осигурят приложението на конституционната промяна, "макар и да сме дълбоко скептични, че парламентарното мнозинство има воля за действителна съдебна реформа", се казва в писмото.

"Ще работим заедно с всички съдии, независимо дали са наши членове, и ще търсим взаимодействие с прокурорите и следователите, за да настояваме след структурирането на новите две колегии на ВСС, съставът им да бъде попълнен с избрани по новите правила представители и на професионалните, и на парламентарните квоти", се казва в обръщението.

Съюзът на съдиите припомня, че в изминалите две седмици е предприел активни действия, за да покаже важността на конституционната промяна за осигуряване на действителна съдебна реформа и ще продължава да го прави, както и ще се бори за отстояване на авторитета, доброто управление и независимостта на българските магистрати.
Документ

"Ще реагираме при предприемане на законодателни промени, които не осигуряват действителна промяна. Ще продължим действията си за диалог с гражданите, за да разясняваме същността на проблемите за утвърждаването на България като правова държава, като ще обърнем особено внимание на младите хора", казват от Съюза на съдиите.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама