НОВИНИ


Манолова: Забрана на колекторските фирми, изкупуващи дълг за услуги!

9 4933 22.12.2015
Манолова: Забрана на колекторските фирми, изкупуващи дълг за услуги!
Мая Манолова

Когато един дълг излезе от доставчика на обществена услуга и отиде при колектор, той нараства в пъти заради начисляването на адвокатски хонорари, заяви по НТВ омбудсманът Мая Манолова. Поникнали са като гъби и всевъзможни арбитражни съдилища, защитаващи кредитора, а длъжникът не може да направи възражение и го осъждат и вадят изпълнителен лист, без да участва в порцеса. Това е на ръба на закона, смята тя.


Беше коментирано как един дълг от 5 лв., 42 ст. през 2006 г. може да нарасне на 135 лв., набъбвайки 27 пъти, като се мине през събирачи на дългове. 125 лв. от тях е адвокатският хонорар, но било възможно колекторската фирма да си начисли и други такси. Задължение от 2006 г. отдавна е погасено по давност, каза Манолова. Ако не плати настоящата сума, длъжникът ще отиде на частен съдебен изпълнител, който ще си начисли хонорар, колекторската фирма - също и сумата ще нарасне на няколкостотин лева.

Кое му е доброто - да ти приберат с усмивка няколкостотин лева, попита Манолова. В случая става дума за изкупуване на дълг. това, което смятам да направя, са промени в специалните закони, забраняващи на дружествата за услуги, да ползват колекторски фирми. Част от тях така или иначе са монополисти на пазара, посочи омбудсманът.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама