НОВИНИ


Проф. Пимпирев носи светена вода на Антарктида

6 5280 22.12.2015
Проф. Пимпирев носи светена вода на Антарктида
проф. Христо Пимпирев

Само след броени дни отлитаме на дълъг път към българската полярна база “Св. Климент Охридски”. Това заяви проф. Христо Пимпирев, геолог и антарктически изследовател.


Ще посрещнем Нова година в Ушуая - най-южният град, където ще пристигне испанският кораб “Есперидас” и с него на 1 януари потегляме към българската база, за да бъдем там точно в навечерието на светлия празник Богоявление. Именно затова сме тук. Този молебен ще бъде, за да изпрати и пожелае успех на цялата експедиция, обясни той, цитиран от БГНЕС.

 

Пимпирев разказа, че това е втората - основна група, която ще отиде в българската база в Антарктида. Има много млади учени и ще започнем амбициозни научни проекти. Това ще бъде успех за цялата експедиция и надявам се през март да се върнем всички живи и здрави отново в България. Вече новата постройка на православния параклис “Св. Иван Рилски” е окончателно завършена. Този водосвет ще бъде и за него. Ние не можем да го осветим, защото трябва да дойде лице, упълномощено от патриарх Неофит, защото това е първият православен храм на цял един континент, който е по-голям от Европа и Австралия. Ние само ще занесем светена вода в специален съд, с който ще поръсим параклиса и също ще осветим и цялата база.

 

Проф. Пимпирев заяви и, че досега светена вода не е носена в Антарктида. През януари и февруари ще започне основната работа на континента, обясни той. От една седмица първият ни екип от геодезисти и картографи вече работи в базата. Те са направили основните снимки с дрон. Заснети са неизследвани територии, които ще бъдат нанесени на карта. Проф. Пимпирев се включва в екипа с двама млади асистенти - геолози от Софийския университет, с които ще правят геоложки проучвания за перспективността в металоносно отношение на района на базата ни. В момента има мораториум върху експлоатацията на тези полезни изкопаеми, но рано или късно в бъдеще ще бъдат използвани. Професорът обясни и че на континента има злато, сребро, а в шелфовете на моретата има нефт. Това е един много богат континент, посочи Пимпирев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама