НОВИНИ


Психиатър пред Фрог: Под "народ", политиците разбират себе си

10 5700 22.12.2015
Психиатър пред Фрог: Под "народ", политиците разбират себе си
Доктор Цветеслава Гълъбова

Случващото се обществото ни влияе изключително негативно на психиката ни. Една от причинете е, че политиците непрекъснато ни изпращат разнопосочни послания. Знаете колко е важно на едно дете двамата родители да му дават еднопосочни команди, за да не се лута насам и натам. Това важи и за обществото ни. Макар, че несигурността, в която живеем не ни разболява, въпреки това ни кара да се чувстваме напрегнати. В крайна сметка хората стават невротични и това няма да ни доведе до нищо добро.


Това каза пред Фрог нюз шефът на психиатричната клиника „Св. Иван Рилски” д-р Цветеслава Гълъбова.
Поведението на пациентите, които се лекуват в психиатрични болници, в по-малка степен зависи от външните въздействия. При тях чувството за несигурност идва от това, че у нас тези страдащи не се обгрижват както пациентите с други заболявания. Ситуацията, в която са поставени, влошава състоянието им , а броят на тези хора се увеличава. И това е тенденция при всички колеги в страната, не само при мен. Има и една друга тенденция за увеличаване на невротичните разстройства в цял свят.

В останалата част на света причините са различни от тези, които са при нас. Докато при нас напрежението идва от това, че примерно днес трябва да платиш 1/3 от минималната си заплата за винетка, независимо, че магистралата се е сурнала на една страна след рязането на лентичките. В другата част на света проблемите са от съвсем друго естество. Пак има увеличаване на непсихотичтните психични разстройства. В България проблемът е сериозен.

Хората все повече стават напрегнати, тревожни. Несигурността от това, дали ще останеш на работа, това правителство ще си тръгне ли, какво ще е следващото. Хората живеят на кредит. Излиза един човек, който получава 200 000 лв. заплата, имам предвид Левон Хампарцумян, и нагличко казва: Правете си сметката като взимате кредит. Това те кара да се чувстваш излишен човек. При това положение не ти остава нищо друго, освен да си кажеш: Добре, защо да стоя в България?! Който се осмели да каже, че в България има демографска криза и че след 30 години няма да има български народ, става лош. Но това са фактите. Ние ще останем в обозримо бъдеше само една географска територия. И това напряга хората. Как да планираш деца, как да останат в България?!

Политиците ни не са психично болни хора, независимо, че говорят едно, а правят друго. Те са съвсем нормални. Да говориш едно, да мислиш друго, а да вършиш трето, е въпрос на морал и това не е свързано с някакво заболяване. Просто личният ти интерес е над обществения. Политиците ни не разбраха, че са в парламента, не за да осъществят своите лични цели. Като депутати се кълнат в името на народа. Правителството също се кълне, но те изглежда под народ разбират себе си и собственото си обкръжение. Другото са електорални единици, които са им нужди в определен период, допълни психиатърът.

На въпрос дали обществото ни е шизофренно, тя уточни: Не бих казала това, защото това означава да обидя моите пациенти. Обществото ни просто е загубило моралните си устои, защото посланията които получаваме от жълтите павета, от най-високото място, не ни стимулират да бъде морални. Посланията, които получаваме от там ни казват, че и по този начин, без морал, също се живее.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама