НОВИНИ


Цацаров иска връщане на давността за престъпления по време на комунизма

10 4309 22.12.2015
Цацаров иска връщане на давността за престъпления по време на комунизма
Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров оспори пред Конституционния съд текстове от Закона за МВР и от Наказателния кодекс, съобщиха от прокуратурата.


Според обвинител номер едно, възможността с разрешение на прокурор полицейските органи да настаняват лица, които водят скитнически живот или се занимават с просия, в домове за временно настаняване, противоречи на Конвенцията за защита правата и основните свободи и на други международни договори, по които България е страна. Сотир Цацаров възразява заради липсата на форма на съдебен контрол, относно законността на задържането на такива лица и защото смята, че тя носи белезите на лишаване от свобода.

Главният прокурор оспорва конституционността на промените в Наказателния кодекс, влезли в сила в края на септември, свързани с престъпленията против мира и човечеството и и престъпления, извършени в периода от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година от членове на ръководни органи на Българската комунистическа партия, както и от трети лица, на които са възложени ръководни длъжностни или партийни функции. Сотир Цацаров смята, че тези текстове се конфронтират с установени с редица международни документи основни права на гражданите.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама