ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 24 февруари

0 4176 23.02.2009
Пресата на 24 февруари

Вестниците пишат за това, че депутати печелят европроекти за пътища; че Симеон късал със Сергей на 6 април; за бюджета, криещ риск за валутния борд; за опасността СДС да се разцепи заради Костов.


 

ОЛАФ: Вече не дават подкуп, за да стигнеш до проект по САПАРД, оповестява 24 часа.

ОЛАФ ни похвали, че вече бизнесът не дава подкупи, за да бъде допуснат до проект по САПАРД. Това стана ясно на семинар “ОЛАФ – пазителят на европейските фондове”. От достоверни източници знаем, че по-рано е трябвало да се плати подкуп само за да може да кандидатства за субсидия. Това са минали истории, но още липсва сигурност, че няма да остане същият хаос, каза в понеделник Елизабет Шпербер, шеф на отдел “Селско стопанство” в европейската служба за борба с измамите. Службата разследва 25 случая на злоупотреби с пари по САПАРД у нас. Те са свързани със схема от 60 български, европейски и офшорни фирми, замесени в измами със субсидии за машини и оборудване. Проблемите в България са висока корупция, спонсориране на отделни политически партии от заподозрени за източване на евросредства и връзки между администрацията и хората, които получават субсидии с измама.  

ОЛАФ: В администрацията липсва сътрудничество, цитира по темата и Дума.

Липсва сътрудничество между отделни части в българската администрация, заяви вчера Елизабета Шпербер, ръководител по въпросите на селско стопанство към ОЛАФ. По думите й се създава впечатлението, че има мрежа, която се намесва в добрите взаимоотношения между нашите държави. За добрите неща е нужно време, трябва подкрепа от всички, допълни Шпербер по време на двудневния семинар, организиран от "Журналисти срещу корупцията" съвместно с ОЛАФ. При откриването вицепремиерът Меглена Плугчиева, която е и председател на комисията за борба с корупцията към МС, заяви, че предстоят промени в няколко закона. Сред тях са НПК, Търговският закон, ДОПК, Законът за ДДС, Законът за данъците на физическите лица, Законът за корпоративно подоходно облагане и за концесиите, където имало сигнали за свързани лица при настоящите договори. Следващата седмица промените ще бъдат предложени и на парламента, обясни тя. Независимо че идват избори, трябва да работим максимално, декларира вицепремиерът Плугчиева. От вътрешното министерство на Федерална република Германия ще пристигне още един съветник от криминалната им полиция, който ще ни сътрудничи по въпросите за борба с корупция. Подобни чужди експерти има в екипа на премиера Станишев и в моя екип, отбеляза Меглена Плугчиева. България в последните месеци носи черен етикет на държава, която има проблем с корупцията, посочи тя. Нека проблемите бъдат отделени от резултатите и там, където има положителна промяна, нека бъде отразена.  

Депутати печелят европроекти за пътища, съобщава Дневник.

Въпреки изключително слабата усвояемост на европейските средства за инфраструктура - 0.05% за три години, и те се оказаха в капана на конфликта на интереси. Двама депутати от управляващото мнозинство - Стоян Проданов (БСП) и Юнал Тасим (ДПС), са спечелили поръчка по програмата „Регионално развитие“, а доскорошният член на Висшия съвет на левицата Мадлен Стоянова е спечелила проект по „Околна среда“ с дружество, регистрирано броени месеци преди търга. Разкритията дойдоха в деня, в който представители на ОЛАФ отправиха поредна порция унищожителни критики за усвояването на евросредствата в България. В регистъра на обществените поръчки е записано, че обединението между фирмите на Тасим и на Проданов „Билд-консулт“ е спечелило още две държавни поръчки - на регионалното министерство, една от които е по оперативната програма „Регионално развитие“. Общата стойност на трите поръчки надхвърля 1.6 млн. лв. В интервю за „Дневник“ Плугчиева съобщи, че е пратила сигнала до парламентарната комисия за борба с корупцията, но според председателя й Бойко Великов той още не е стигнал.  

Ревизоро сочи корумпирани митничари, информира Дневен Труд.

Цайса, Марадоната, Кратунката, Боса, Дедо, Фози, Дебелия, Пингвина, Белия, Рейнджъра, Алчния – това са прякори на митничари, които организират контрабандни схеми. Имената бяха огласени от бившия шеф на митниците Емил Димитров – Ревизоро. Според него финансовите министри са назначавали свои протежета по митниците. Митничарят с прякора Боса имал фалшива диплома от Виетнам, а Цайса и Марадоната били от висшето ръководство на митниците. Кюстендилските митничари били протежета на БСП депутатка и на друга жена, която била дясната ръка на премиера Сергей Станишев.  

Лидия Шулева: В бюджета е заложен риск за валутния борд, цитира 24 часа.

Управляващите отказаха да преработят бюджета , въпреки че знаеха, че е абсолютно неадекватен към финансовата криза. Затова те направиха нещо категорично недопустимо – създадоха възможност правителството да коригира както приходите, така и разходите, казва в интервю за “24 часа” депутатът от БНД Лидия Шулева. Според нея от първите месеци на годината е ясно, че планираните приходи няма да бъдат изпълнени. Значи е необходима адекватна корекция в разходите. Но вместо това правителството ще продължи да харчи това, което е планирало, ще увеличава заплати и пенсии, ще прави инвестиции за 5 млрд лв и т.н. До миналата година превишаването на вноса над износа се финансираше с притока на чужда валута у нас, но сега преките чужди инвестиции рязко намаляхо. Според Шулева ако тази година направим дефицит и в бюджета, ще създадем риск за валутните резерви на държавата, които служат за покритие на лева в условията на валутен борд.  

Симеон къса със Сергей на 6 април, предрича Атака.

За демагогски план на Сакскобургготски съобщават източници от НДСВ на в. "Атака". Мадридският хитрец щял да подкрепи правителството на вота в четвъртък, но след това внезапно щял да постави в патова ситуция Станишев на 6 април. Тогава се навършват 8 години от неговата реч на ливадата във Врана, с която синът на цар Борис III излъга българския народ, че ще го оправи за 800 дни. На паметната дата Симеон смятал да обяви оттеглянето си от управляващото мнозинство, което значи излизането на петимата министри на НДСВ от кабинета и отдръпването на 35 депутатски гласа от гласуването в парламента в подкрепа на днешната коалиция. Целта на маньовъра на псевдоцаря бил да се слеят изборите в една дата, което давало повече шанс на умиращата политическа сила НДСВ да се доближи до бариерата. С този ход Симеон искал също да се разграничи доколкото е възможно в последния момент от катастрофиралото управление на тройната коалиция с мандата на турската партия ДПС и да набере няколко предизборни точки. При оттегляне на министрите на НДСВ, следва правителствена криза. Станишев може да се опита да попълни местата с нови пет човека, но му трябва мнозинство в парламента, за да гласува обновения кабинет. 

Пламен Юруков: Има опасност СДС да се разцепи заради Костов, научаваме от Дневен Труд.

“Много ми се искаше вътрешните избори за председател на СДС да не бъдат по разделителната линия “за” и “против” Иван Костов. Но за съжаление случващото се говори точно за това. Което вероятно значи, че част от партията е поела ангажимент към Костов, а друга част й се противопоставя”, заявява в интервю за Труд бившият лидер на СДС Пламен Юруков. Според него партията още не може да се отърве от образа на Костов, защото той не е спирал за се бърка в СДС – чрез негови хора и чрез компроматната кампания срещу самия Юруков, тъй като бишвият председател на сините бил категоричен, че с политици като Костов не може да се прави коалиция.  

36 хиляди на съд за неплатено парно, изчислява Монитор.

35 874 абонати на "Топлофикация - София" са дадени на съд от дружеството заради неплатени сметки за парно. Борчовете им, които столичната топлофикация си търси чрез съда, възлизат на сумата от 83,555 млн. лв. Това съобщи за "Монитор" изпълнителният директор на компанията Петко Милевски. Милевски съобщи още, че общият размер на неплатените сметки за парно към началото на година е бил в размер на 180 млн. лв. Те са натрупани както от битови абонати, така и от стопански. Към 3 февруари тази сума е набъбнала до 201 милиона лева, за да стигне 250-260 милиона лева през последните дни. „Процентът на тези, които са дадени на съд, расте лавинообразно, защото ние нямаме друг начин, по който да си събираме парите в момента", обясни Милевски големият брой на заведените дела. Дори през съда обаче "Топлофикация - София" не можела да си събира борчовете. Причината била в променената правна уредба, която вече не позволява на топлофикация да вади изпълнителен лист само срещу неплатени фактури. 

Емигрантските пари със спад през последното тримесечие, пише Дневник.

Средствата, които постъпват у нас от българи, живеещи и работещи в чужбина, показват първи признаци на намаляване, сочат данните от статистиката на БНБ. За последните три месеца на миналата година статиите в платежния баланс, които отразяват и притока на т.нар. емигрантски пари, намаляват както спрямо предното тримесечие, така и спрямо последната четвърт на 2007 г. Възможно е причината за това да е световната финансова криза в Западна Европа и САЩ, където работят много българи, коментираха макроикономисти. За последното тримесечие на 2008 г. се наблюдава спад на тези средства с 12.6% спрямо същия период на предходната година.  

БГ емигрантите изпратили 1,9 млрд. долара, продължава темата Дума.

Българските емигранти са изпратили в родината си близо 1,9 милиарда щатски долара през 2007 г. по данни от Световната банка, цитирани в изследване на Мила Манчева от Центъра за миграционни анализи и практики. По данни на Световната банка паричните трансфери на мигрантите към техните родни места възлизат приблизително на 318 милиарда щатски долара през 2007 г. От тях 38,6 милиарда са изпратени към страните от Европа и Централна Азия. Получените от нашенците по света 1,9 милиарда поставят България в десятката на страните с най-висок абсолютен обем емигрантски трансфери. По този показател страната ни е 6-а след Румъния (6,8 млрд.), Полша (5 млрд.), Сърбия (4,9 млрд.) и Руската Федерация (4 млрд.). Важността на емигрантските трансфери за страните от региона се демонстрира от факта, че те се оказват вторият по обем източник на външно финансиране (след преките чуждестранни инвестиции) за местните икономики, посочва Мила Манчева в изследването си. И още, че реалният принос на тези средства за развитието на икономиките на "емигрантските" страни остава предмет на диаметрални спорове сред специалистите. Вчера в дискусията в Кърджали, на която бяха представени резултатите от изследването, се очакваха да присъстват хора от областната и общинската управа, както и представители на бизнеса и политиците. Проектът се осъществява от Центъра за антропология на местата и комуникациите към Научноизследователския сектор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е финансиран от Тръста за развитие на гражданското общество в Централна и Източна Европа. Целта е чрез провеждането на обществени обсъждания по значимата тема за миграцията в 5 български града - Кърджали, Видин, Бургас, Шумен и Благоевград, да се насърчи мобилността на гражданския опит в страната и да се възстанови единството на накъсаното ни национално публично пространство, твърдят организаторите. 

Карцер за ученици хулигани, възвестява Монитор.

Учениците, които нарушават дисциплината в час, отново ще бъдат гонени от клас и ще прекарват остатъка от часа в компанията на свободен от занятия педагог. Това предвижда проектозаконът за училищното образование, представен вчера от просветния министър Даниел Вълчев. Учителите отново ще имат право да отстраняват провинилите се ученици, но хулиганите няма да напускат сградата на училището, докато не им свършат часовете за деня. Те ще бъдат изолирани в отделна стая в школото и пазени от педагогическия съветник, училищния психолог или свободен учител. "Отговорността за всички ученици е на директора и затова никой няма право да напуска училище преди края на учебните часове", обясни вчера министър Даниел Вълчев, който представи законопроекта за училищно образование и предучилищно възпитание на дискусия с директори на школа от София, Търговище и Ловеч в Банкя. В проектозакона е предвидено, че учениците ще влизат в класната стая само ако са в облекло, което съответства на "положението на ученик и на добрите нрави". Това автоматично изпраща в гардероба късите полички, авангардни бижута, размъкнати дънки и суичъри. Децата няма да могат да говорят по мобилните си телефони по време на час, да пушат цигари, да употребяват алкохол и наркотични вещества в училище и извън него. Забранява им се и играта на хазарт. Ако нарушават някое от тези изисквания, те ще бъдат отстранявани от училище. 

Може ли законът да възпитава, коментира Новинар.

Напоследък все повече закони ограничават правата на хората до 18 години с една единствена цел – младежите да учат и да се занимават с по-малко неща, които не са привични за възрастта им според възрастните. Със закона за закрила на детето се въведе вечерен час, със закона на образователното министерство трябва да има оценки за поведение, отпуск за родителите, за да нямат оправдания и да ходят на родителски срещи и куп други неща. Но дали законите могат да възпитават деца? Според министър Вълчев, щом обществото не е направило нищо за дадено дете, щом и родителите не са стигнали доникъде с възпитанието, значи училището трябва да се погрижи. Основата обаче на тия деца, които трябва да се оправят в училище, е положена от родителите. И там нишката се е скъсала много отдавна. Вместо те да кажат – да, нашите деца наистина пият, пушат и не знаем къде са през нощта, те искат обяснение. Искат го от министерството - защо отрочетата им са неграмотни, от полицията - защо ги събуждат посред нощ, от заведенията - защо им сервират алкохол, от учителите - защо ги оставят да пият и да пушат около и в училище. И в крайна сметка така децата си израстват, докато над главата им преподаватели, родители и власти се карат кой е отговорен, кой не си е свършил работата и докъде можело да стигнат нещата. Те вече са стигнали до края. За един учебен ден могат да те оберат, снимат, изнасилят, забременят, наръгат, пребият, убият. Определено един от най-малките ти проблеми остават уроците, оценките и думите на някакъв си даскал. Опитваш се да се скриеш от онези извращения в българското училище, които напомнят онези в казармата. Иначе казано - бориш се за оцеляване и изобщо не искаш да се върнеш в даскалото. Никога. 

Глоби за инструктори, които готвят калпави шофьори, прогласява Новинар.

„За всеки един провинил се млад шофьор до една година трябва да има сериозна санкция и към този, който го е готвил за шофьор. И където имаме провинил се водач, 30-40% от санкцията да бъде за този, който го е готвил. И да видим тогава дали няма да има полигон за обучение, дали няма да има кормилни часове.” Това предложи вчера зам.-председателят на комисията по транспорт в парламента Радослав Илиевски от БСП. По думите му това ще е стимул за инструкторите, ако при определени отрицателни бонуси, натрупани от санкции, се отнема лицензът. В учебните коли ще се инсталират скрити камери, които да документират всяко действие на хората, които се качват или шофират зад волана на всички учебни коли по време на провеждането на шофьорските курсове. Тази идея беше представена вчера от бившия шеф на КАТ Алекси Кесяков, който сега е секретар на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите за безопасност на движението към МВР и шефа на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Володя Киров. Така според тях щяла да спре корупцията и даването на рушвети, както и договарянето на купуването на книжки при всички желаещи да станат водачи. Подобна практика имало и в други страни в Европа. Допустимата концентрация на алкохол за младите шофьори да бъде намалена на 0,2 промила, което на практика означава да им се забрани да пият и да карат. Депутатът Илиевски пък обясни още, че ще поиска шофьорска книжка да се взима при завършено основно образование.„Има хора, които не знаят да четат, но са взели отнякъде книжка. Купил някакво соцвозило и на пътя е като камикадзе”, възмути се още той. 

Frognews.bg  


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама