ПРЕСАТА ДНЕС


Преса на 21 юни

0 4056 21.06.2007
Преса на 21 юни

Вестниците пишат за сделката в Либия; за юнския доклад на Брюксел; за Априлското въстание на Станишев; за това, кои жълти имат шанс за зам.-председатели на НДСВ; за кметове, които отиват на съд заради наводненията; за 50%-тното поскъпване на кабелния интернет и телевизия; за великия Калоянчев, който се сбогува със сцената.


Сделка за сестрите, четем в Стандарт. 

Светлина в тунела се появи за осъдените в Либия български медицински сестри. За първи път от 8 години Джамахирията даде знак, че е готова да сложи край на сагата с нашите. В петък ще има споразумение с роднините на заразените със СПИН либийски деца, гръмна АФП. Това стана минути след като съдът в Триполи отложи за 11 юли своето решение за съдбата на българските медици. В края на седмицата ще бъде подписано споразумение с Евросъюза, потвърди и говорителят на либийските семества Идрис Лага пред Ройтерс. Според дипломати следващата стъпка е Висшият съдебен съвет на Либия да отмени смъртните присъди. Мощният европейски натиск даде резултати, коментираха евродепутати.

Сестрите скоро си тръгват, но ще дойда в България да ги убия, предава Дневен Труд думите на либийка.

“Петте българки ще си тръгнат скоро за родината си, но аз лично ще дойда там да ги убия!” Това заяви вчера около 40-годишна забрадена жена от Бенгази, чийто 17-годишен син Яхия Идрис е бил заразен със СПИН в детската болница “Ал Фатех”. На доста добър италиански език жената - Бенхалюм Мабрука, заяви, че не се интересува от изхода на СПИН делото. Иска само мъст. “Ще ги избием”, каза тихо твърдо самият Яхия, показвайки с ръка как се прерязва гърло. Момчето и майка му бяха сред малката група хора от Бенгази, дошли вчера пред сградата на Върховния съд в Триполи, където започна последният етап от процеса срещу петте медсестри и получилия вече българско гражданство палестинец Ашраф. Яхия, който е астматик, твърди, че Кристияна Вълчева лично му е вляла вируса на СПИН през 1998 г. в детската болница “Ал Фатех”. Тя обаче никога не е работила там. През времето, когато либийската прокуратура твърди, че българките са извършили престъплението, Кристияна е била старша сестра в отделението по хемодиализа в друга болница в Бенгази - “Ал Хауари”.

Юнският доклад на Брюксел ще е като декемврийския, прогнозира Дневник. 

Европейската комисия ще продължи наблюдението над България по всички шест показателя в сферата на правосъдието и вътрешния ред, защото не е намерила достатъчно аргументи да отчете значителен напредък по който и да било от тях. Това е изводът от предварителния вариант на доклада на ЕК, с който "Дневник" се запозна. Документът най-вероятно ще бъде представен официално на 27 юни. Текстът от 14 страници е в типичния за Брюксел дипломатичен стил, но служители на комисията го определят като негативен. "Дипломатично казано, това не е положителен доклад. Не сме разчитали на чудеса, но очаквахме България да постигне повече", каза експерт, запознат с подготовката на оценката. Зад изрази като "необходими са повече усилия" се крие разочарованието от недостатъчния напредък на страната, посочи той.

Априлското въстание на Сергей Ст., описва Монитор.

С два месеца закъснение младият Сергей се кани да пише своето "Кърваво писмо", вдъхновен от възстановките в Копривщица и следвайки своя идеал Каблешков. Повод за Априлското въстание на Станишев били писма от симпатизанти и съратници от различни краища в страната, които залели централата на "Позитано" 20 преди извънредния конгрес на БСП. И обвиненията, че Доган управлява и соцпартията. Изоставихте ни напълно, сега сме турски вилает, ДПС командва и решава всичко тук, написали социалисти от Кърджали. Подобни мнения имаше и през почивките на партийния форум. Вариантите Социалисти твърдят, че Станишев бил готов да ореже властта на ДПС чрез структурни промени в правителството. Така преди местните избори щял да покаже на избирателите на БСП, че изпълнява техните желания. Червени стратези предлагали два варианта за сливане на министерства. Първият, наречен твърд или френски модел, предвижда обединяването на енергийното, екологичното, строителното и транспортното. Вторият ­ по-мек или гръцки модел слива екологичното, транспортното и строителното министерства. Експерти са изчислили, че и при двата варианта се запазва коалиционната формула 3:5:8. Битката всъщност е за пари от структурните фондове. В екоминистерството за три години ще влязат 2,8 млрд. евро. Към тях се добавят и още 500 млн. евро за изграждане на пречиствателни станции по ИСПА. Тези средства трябва да бъдат усвоени за две години.

Герджиков и Илчев с шансове за зам.-шефове на НДСВ, пише Дневник. 

Ден след като лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски поиска и получи оставките от Политическия съвет на всичките си заместници, в партията тече наддаване кои ще са фаворитите за новото временно ръководство. Сред най-вероятните кандидатури за зам.-председатели повечето царски депутати в сряда сочеха досегашните членове на съвета Станимир Илчев и Огнян Герджиков. Според тях след оредяването на ръководството не оставали много други хора, на които Сакскобургготски може да разчита. Пред "Дневник" Илчев и Герджиков казаха, че ще изпълнят желанието на лидера си, ако той им възложи подобна задача. Близки до лидера прогнозираха, че от Политическия съвет ще излязат както Пламен Панайотов, Николай Свинаров, Соломон Паси и Долорес Арсенова, така и опонентът им Милен Велчев.

Царистите се стягат за още един конгрес, осведомява Дневен Труд. 

НДСВ трябда да се мобилизира, да остави настрана емоциите, и да започне подготовката за нов конгрес през есента. Това каза зам.-шефът на партията в оставка Николай Свинаров. Той не уточни кога точно ще бъде свикан форумът, но го виждал да стане около местните избори през есента. Новината за нов конгрес разбуни привържениците на кръга около Милен Велчев. “Тези хора, юристите около Пламен Панайотов, не разбраха ли, че и 150 конгреса да направят, ще видят ръководство през крив макарон. Царят просто вече не ги иска до себе си”, коментира жълта депутатка.

Жълтите скочиха срещу Гагаузов, научаваме от Новинар. 

Жълтите министри се обявиха против искането на колегата им от БСП Асен Гагаузов да увеличи щата на оглавяваното от него Министерство на регионалното развитие и благоустройството с още 50 души, които да отговарят за евроинтеграцията. Премиерът Сергей Станишев ще насрочи оперативно заседание на кабинета, за да бъде обсъден въпросът. Министърът на държавната администрация Николай Василев обясни, че с колегите си от НДСВ е против раздуване на администрацията. Няма да отстъпя, тези бройки ми трябват, коментира Гагаузов. 24 часа Вече кола с платен номер и др. екстри Да получиш кола директно с номер, “Гражданска отговорност” и зелена карта, е новата услуга на софийските автокъщи. Пакетната цена, която отскоро обявиха много предприемчиви търговци и вносители на стари коли, бори километричните опашки пред КАТ, хабенето на нерви и време. Ако купувачът иска лично да си репатрира автомобил от автокъщата до КАТ, да се реди на опашки за регистрация и да прави застраховка, търговците му свалят от цената около 300 лв.

Хора на Софиянски пристават на Бойко, пише Стандарт.

Хората на Стефан Софиянски сменят ССД с ГЕРБ. Това изкара от нерви доскорошните им съпартийци и те изсипаха огън и жупел по прелюбодейците. Кметът на столичния район "Люлин" Марио Петров и районната организация на ССД депозирали декларация, в която уведомяват партията, че напускат и ще кандидатстват за индивидуално членство в ГЕРБ. Това съобщиха вчера от пресцентъра на софиянската организация. Оттам твърдят, че никак не съжаляват за напускането на Петров. Кметът на "Люлин" винаги се е радвал на особената благосклонност на Софиянски. Той бе третият човек в ССД. Петров е оперен певец. Преди години той пееше на Софиянски "Белите манастири" с уникалния си глас. После радваше с таланта си и Бойко Борисов. Петров дори изпълни любимата песен на Генерала "Батальонът се строява" с оперно звучене. Временният оперативен щаб на ССД препоръча на всички, които "възнамеряват да напуснат партията, да го направят веднага, за да не измъчват и себе си, и нас с лъжи, подлост и двуличие". От партията на Софиянски заявиха още, че пожелават на партия ГЕРБ ползотворна работа с ренегати.

Костов и Стоянов се прегръщат, осведомява още Стандарт.

Шест десни партии ще обсъждат днес по-добро местно самоуправление. Новото време свири сбор на демократите. Съюзът на демократичните сили (СДС), Съюзът на свободните демократи (ССД), Земеделски народен съюз (ЗНС), Демократи за силна България (ДСБ), Движение "Гергьовден" и таралежите ще умуват как да се подобри работата на общинарите след местните избори наесен. Никой от лидерите на десните обаче не се очаква да присъства днес на форума. Преди седмица Новото време предложи да започнат разговори за обединение на десните партии за местния вот на основата на политики, а не на личности.

Прокуратурата гълта следствието, разкрива Дневен Труд. 

Националното следствие да стане специализирано звено към Върховната касационна прокуратура, а окръжните следствени служби да преминат към окръжните прокуратури. Тази промяна в съдебния закон предложи зам. главният прокурор Валери Първанов на работна група в правната комисия. Това стана след като шефът на националното следствие Ангел Александров подаде оставка пред ВСС. “Не е толкова важно кой ще бъде директор на следствените служби, а какво ще правят следователите”, каза главният прокурор Борис Велчев. Няма логика в следствието да стоят без дела, докато дознанието в МВР не се е разгърнало, допълни той.

Военното контраразузнаване остава без директор, информира Дума.

Директорът на служба "Сигурност - военна полиция и военно контраразузнаване" при Министерството на отбраната ген. майор Орлин Иванов е освободен преди ден. Напускането е станало по негова молба, съобщи вчера министърът на отбраната Веселин Близнаков. По думите му причините за оставката на генерала били лични, а самият той бил доволен от работата на Иванов. Близнаков обясни, че до дни ще обсъди и предложи на премиера приемник за поста. По закон назначаването на директор на военното контраразузнаване се извършва с указ на президента. Депутати прогнозираха, че вероятно веднага няма да бъде назначен нов титуляр на мястото на Иванов, защото до няколко месеца трябва да заработи новата Национална агенция за сигурност (НАС), съобщи "Медиапул". Идеята за НАС бе обявена наскоро от министър-председателят Сергей Станишев. Новата структура ще събере под една шапка Национална служба "Сигурност", която сега е в МВР, финансовото разузнаване, което е към МФ, военно контраразузнаване към МО и др.

Кметове на съд за наводненията, пише Новинар. 

Пловдивската прокуратура внася в съда пет обвинителни акта за злоупотреби със пари, отпуснати за преодоляване на щетите от наводненията през лятото на 2005 г. Държавата е ощетена с над 200 хил. лв. заради безстопанственост и умишлени злоупотреби от кметове на селища в Пазарджишка и Смолянска област. Най-мащабни са нарушенията в Белово, Ракитово, Велинград и Златоград, където отстраняването на щетите е възлагано на фирми без процедура по обявяване на обществена поръчка и усвояване на големи суми, без да е извършена почти никаква дейност.

Таксите за кабелен интернет и телевизия поскъпват с 50%, плаши Сега. 

Кабелната телевизия, интернетът и алтернативните на БТК телекомуникационни услуги в градовете могат да поскъпнат с около 50%. Това предупредиха вчера няколко браншови организации. Те протестират срещу решението на БТК да вдигне цените за ползване на каналната мрежа. През май БТК е повишила досегашния наем от 19 ст. на 30 ст. на метър. Според шефа на Асоциацията на българските кабелни оператори (АБКО) Магдалена Георгиева новите условия не допускат влизането на кабелните оператори в мрежата на БТК и това е опит за създаване на монопол от страна на телекома. Ако общите условия останат в този вид, ще се стигне до повишаване на цените за крайните потребители със същия процент, т. е. около 50%. Според протестиращите новите правила са били приети, без някой да се допита до тях и това поставя под въпрос прозрачността на работата на Комисията за регулиране на съобщенията.

300 лв. и без опашка в КАТ и за застраховка, успокоява 24 часа.

Кола с номер, "Гражданска отговорност" и зелена карта е новата услуга на софийските автокъщи. Пакетната цена, която отскоро обявиха много предприемчиви търговци и вносители на стари коли, бори километричните опашки пред КАТ, хабенето на нерви и губенето на време. В автокъща "Еврика" на столичния бул. "Европа" от близо месец новата услуга е оферирана с рекламни надписи по стъклата на всички предлагани автомобили, както и на транспаранти по оградата.

Вдигат заплатите на полицаите, оповестява Новинар.

Около 4 милиона и половина лева ще бъдат осигурени до края на годината за повишаване на заплащането на оперативния състав в системата на Министерството на вътрешните работи. Това заяви в Стара Загора министърът на вътрешните работи Румен Петков. В същото време повече от месец близо 2000 души от персонала на спешната болница "Пирогов" протестират срещу ниските си заплати. Днес те ще излязат на протестен митинг пред Министерския съвет и ще внесат декларация с исканията си до премиера Сергей Станишев. За 100% увеличение на възнагражденията настояват от няколко седмици и учителите в страната. Толкова поискаха и земеделските производители. На протести излязоха и работещите в детските институции, старческите домове и тези за хора с увреждания, които искат 20% увеличение на заплатите.

Георги Калоянчев: Край! Слизам от сцената, казва великият актьор в интервю за 24 часа.

Затова, че колеги негодуват заради персоналната пенсия, ми стана много обидно. 55 години съм се раздавал по сцени, в театри, в киното, телевизията и естрадата. Душата и сърцето си дадох на публиката, която ми остана вярна до края. Говоря за зрителите от моето поколение, защото младите не ме познават. Не само мен, но и други по-възрастни колеги. Срещна ли обаче човек на 35-40 години, си казвам: "Е, този ме знае." Не казвам, че не са ме зачитали. Между другото, няма партия, дошла на власт, която да не ме е награждавала, даже два пъти ме правиха почетен гражданин на София, а хората все ми повтаряха, че са израснали с моите роли Затова ми стана много мъчно, когато разбрах, че някои сега са решили, че не заслужавам тази пенсия.

От утре почва пустинна жега, прогнозира Новинар.

Летните горещини обхванаха страната ни. Пустинна жега и рекордни температури очакват синоптиците от утре. Термометрите ще показват над 40 градуса в събота, съобщи вчера синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН Иван Цонев. На места е възможно да бъдат отбелязани рекордни температури от 42-43 градуса. От Бърза помощ в София съобщиха вчера, че за три дни са имали 17 случая на припаднали в домовете или на обществени места хора. Слабо увеличение и на хората, получили инсулт, констатират от спешната помощ. От понеделник са хоспитализирани 36 души, получили инсулт, обясни директорът на Бърза помощ Георги Гелев. В същия период 10 души са получили инфаркт. Тези случаи обаче са в нормата, допълни Гелев. Пустинните жеги са обхванали целия Балкански полуостров. Четирима румънци загинаха в резултат от горещините. Починалите са получили инфаркт и са на възраст от 40 до 80 г. От сега нататък ще бъде сухо и горещо до края на лятото.

"ФН"


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама