НОВИНИ


30 смъртни случая на година от метанол в продукти за масова употреба

0 8103 29.12.2015
30 смъртни случая на година от метанол в продукти за масова употреба

Евродепутатът от ЕНП Емил Радев внесе въпрос до ЕК относно въвеждането на ограничения за съдържанието на метанол в течността за чистачки и в денатурирания алкохол.


 В пряко включване по телефона в сутрешния блок на БНТ той алармира, че всяка година в България, а и в някои страни-членки, използването на метанол води до редица смъртни случаи и тежки последствия за здравето на потребителите. В конкретните държави метанолът свободно се използва в течност за чистачки, антифриз, лепила, денатуриран спирт, разтворители, както и алкохолни напитки с ниско качество. Радев цитира представителни данни на Националния център за отравяния, според които в Западна България има 15 до 30 случая на интоксикация годишно, които завършват с трайни увреждания на организма и дори смърт.

 

Радев е отправил питане кога ЕК предвижда да вземе мерки за определяне на метанола като вещество, пораждащо силно безпокойство, и за което трябва да се въведе ограничение на потреблението му във бита. Ще вземе ли комисията решение за промяна на законодателството и редуциране на смъртоносния метанол в течността за чистачки и денатурирания спирт на 0,6 %, кога може да се очаква подобно предложение за промяна в законодателството и какви други мерки могат да бъдат предприети, за да се ограничат инцидентите с натровени от метанол? На всички тези въпроси Радев очаква до 2 месеца ЕК да отговори писмено и да изрази становище по темата, особено след като преди две седмици бе публикуван докладът на Европейската агенция по химикалите за опасностите, които крие употребата на токсичния метанол.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама